Onroerend goed in Istanbul is een bloeiende sector en in de afgelopen 13 jaar hebben veel mensen zich aangesloten bij de groep investeerders in deze intercontinentale stad. Bekijk hier de foto’s en beelden.

Om te investeren in Istanbul is het cruciaal om de dynamiek van de stad en de verschillende gebieden te begrijpen, gevolgd door een goed begrip van je doel en het soort rendement dat je wilt behalen.

In dit artikel gaan we in op verschillende vragen die vaak gesteld worden door investeerders die vastgoed willen kopen in heel Turkije.

Kunnen buitenlanders residentieel vastgoed kopen in Istanbul?

Buitenlandse vastgoedkopers kiezen vaak Istanbul, het politieke, sociale en economische centrum van Turkije, als hun nieuwe vestigingsbestemming. Sinds 2013 hebben buitenlanders meer dan 400.000 eigendommen gekocht in de metropool.

Hieronder volgen de belangrijkste beperkingen van Turkije op buitenlands eigendom van onroerend goed:

Buitenlanders kunnen geen onroerend goed kopen in militaire zones, Turkije verbiedt buitenlanders om onroerend goed te kopen dat meer dan 30 hectare beslaat, Op locaties die van strategisch belang worden geacht, mogen buitenlanders geen onroerend goed kopen.

Bovendien zijn er een paar dingen die u moet doen als u een buitenlander bent die geïnteresseerd is in het kopen van onroerend goed in Istanbul.

De volgende stap is het vinden van een makelaar die gespecialiseerd is in het begeleiden van buitenlanders bij de aankoop van een woning.

Ten slotte moet je klaar zijn om de Turkse autoriteiten een aantal documenten te overhandigen. Dit papierwerk bestaat meestal uit je paspoort, visum en bewijs van financiële stabiliteit.

Betalen buitenlanders onroerendgoedbelasting in Turkije?

Ja, buitenlanders moeten onroerendgoedbelasting betalen in Turkije. Zowel Turkse staatsburgers als buitenlanders betalen dezelfde belastingen.

In Istanbul is het tarief voor residentieel vastgoed bijvoorbeeld 0,2%, terwijl het tarief voor commercieel vastgoed 0,4% is.

Kun je de Turkse nationaliteit krijgen als je een huis koopt in Turkije?

Ja, buitenlanders kunnen de Turkse nationaliteit krijgen onder Türkiye’s burgerschapsinvesteringsprogramma door te investeren in onroerend goed. Momenteel is een minimale investering van 370.500 euro vereist.

Als u het Turkse staatsburgerschap wilt verkrijgen door te investeren, moet u Een niet-Turks staatsburger zijn, Een eigendom kopen voor minstens $400.000, Het onroerend goed niet verkopen gedurende drie jaar na het verkrijgen van het staatsburgerschap, anders wordt het staatsburgerschap ingetrokken, Met succes een criminele achtergrondcontrole voltooien.

Je kunt het Turkse staatsburgerschap aanvragen bij het Turkse Ministerie van Binnenlandse Zaken als je aan alle voorwaarden hebt voldaan. Meestal duurt de aanvraagprocedure zes tot acht maanden.

Er zijn verschillende voordelen aan het verkrijgen van de Turkse nationaliteit door te investeren. Om te beginnen geeft het je de mogelijkheid om in Turkije te wonen en werken zonder dat je een visum nodig hebt.

Ten tweede geeft het je toegang tot de Turkse gezondheidszorg en onderwijssystemen.

Ten derde kan je dankzij de versoepelde visumaanvragen vrijer reizen tussen landen.

Kan ik een Turkse verblijfsvergunning krijgen als ik onroerend goed koop in Turkije?

Het antwoord is ja! Turkije is een populaire buitenlandse investeringsbestemming en een van de meest aantrekkelijke elementen van investeren in Turkije is de mogelijkheid om een verblijfsvergunning te krijgen.

Je kunt een verblijfsvergunning aanvragen in Turkije als je een appartement, villa, duplex of triplexwoning koopt met een bepaalde waarde op het moment van aankoop, afhankelijk van de locatie van het onroerend goed.

Bij de aankoop van onroerend goed in grote steden moet de waarde van het onroerend goed ten minste 75.000 dollar zijn. Voor kleine steden is een woninginvestering van minstens $50.000 vereist.

De aanvraagprocedure voor een verblijfsvergunning is relatief eenvoudig.

De Turkse autoriteiten zullen je aanvraag beoordelen nadat je deze hebt ingediend. De verwerking neemt meestal een paar weken in beslag.

Als je aanvraag wordt goedgekeurd, krijg je een verblijfsvergunning. Deze vergunning is een jaar geldig en kan in totaal voor vijf jaar worden verlengd.

Als je meer wilt weten, kun je ook een makelaar of een advocaat raadplegen die gespecialiseerd is in het Turkse eigendomsrecht.

Wat zijn de beste wijken om een appartement te kopen in Istanbul?

Istanbul is een grote metropool met een rijk cultureel en historisch erfgoed. Het is ook een belangrijke commerciële en toeristische bestemming. Daarom zijn er bij het zoeken naar een appartement in Istanbul verschillende prachtige wijken om te overwegen.

De reden voor het kopen van een appartement in Istanbul zal invloed hebben op de wijk die je kiest. Als je een appartement koopt om te investeren, moet je een gebied kiezen met een gunstige locatie, een hoog percentage in aanbouw zijnde eigendommen en een hoog potentieel voor waardevermeerdering, zoals Fatih, Kağıthane, Küçükçekmece of Büyükçekmece.

Als je een huis koopt voor permanente bewoning, moet je een gebied kiezen met toegankelijkheid tot de belangrijkste transportlijnen en voorzieningen zoals zakencentra, scholen en markten. Een voorbeeld hiervan vind je in Sarıyer, Beylikdüzü en Avcılar.

Wat is de gemiddelde prijs van onroerend goed in Istanbul?

De huizenprijzen in heel Istanbul zijn jaar na jaar consistent in waarde gestegen, wat een positieve trend laat zien en veel investeerders aantrekt.

Sinds juni 2022 hebben de huizenprijzen in Istanbul een opmerkelijke groei doorgemaakt, met een stijging van bijna 100%.

De prijs per vierkante meter, die in juni 2022 $668 bedroeg, begint nu bij $1.255, wat de sterke prestaties van de vastgoedmarkt in de stad weerspiegelt.

Volgens Endeksa, een platform voor vastgoeddata-analyse en -inzichten, zullen de huizenprijzen in Istanbul blijven stijgen, waarbij de prijzen per wijk zullen verschillen.

Er zijn verschillende groepen binnen de investeerdersgemeenschap, elk met hun eigen motivaties.

Sommige investeerders voelen zich tot Turkije aangetrokken vanwege het potentieel als winstgevende investeringsmogelijkheid.

Anderen zien het als een vakantiebestemming. Daarnaast is er een groep investeerders die specifiek geïnteresseerd is in Türkiye om de Turkse nationaliteit te verkrijgen. Een huis kopen in Türkiye kan dus voor verschillende groepen mensen een goede keuze zijn.

Is het goedkoop om in Istanbul te wonen?

Istanbul is de duurste stad in Türkiye, wat resulteert in relatief hoge kosten van levensonderhoud in vergelijking met andere steden in het land. In vergelijking met Europese, Amerikaanse en Golfsteden wordt Istanbul echter vaak als betaalbaarder beschouwd.

Hoeveel kost een appartement in Istanbul?

Om de prijs van een huis te bepalen, moet je rekening houden met veel factoren, waardoor het moeilijk is om een definitief bedrag te noemen.

Op basis van de gegevens van Endeksa is de gemiddelde huizenprijs in Istanbul echter ongeveer $290.000, $3.200 per vierkante meter.

Istanbul is een grote stad met veel wijken. Daarom zijn de prijzen afhankelijk van de wijk waar het gebouw staat. Sarıyer is bijvoorbeeld de duurste wijk in Istanbul met een gemiddelde huizenprijs van $450.000.

Wat deze wijk bijzonder maakt, is de nabijheid van de natuurlijke schoonheid van Istanbul, zoals de Bosporus en het Atatürk stadsbos, waardoor de bewoners een rustig leven kunnen leiden.

Wat zijn de belangrijkste wijken in Istanbul?

Istanbul is onderverdeeld in 39 districten, elk met hun eigen unieke karakter en attracties. Hier zijn enkele van de belangrijkste wijken:

Fatih: Het historische en toeristische hart van Istanbul, Fatih is de thuisbasis van veel van de beroemdste bezienswaardigheden van de stad, waaronder de Grote Moskee Hagia Sophia, de Blauwe Moskee en Topkapı Paleis.

Beyoğlu: Ook bekend als Pera, Beyoğlu is een levendige wijk met een mix van Ottomaanse en Europese architectuur. Het is de thuisbasis van veel populaire toeristische attracties, zoals de Galata toren, Istiklal straat en het Taksim plein.

Şişli: Een moderne wijk met veel hoogbouw, luxe hotels en winkelcentra. Het is ook de thuisbasis van het Atatürk Museum, dat is gewijd aan het leven en werk van de stichter van de Republiek Türkiye.

Beşiktaş: Een levendige wijk aan de Europese kant van de Bosporus. Hier vind je de voetbalclub Beşiktaş, het Dolmabahçepaleis en de Ortaköy-moskee.

Kadıköy: Kadıköy, een bruisende wijk aan de Aziatische kant van de Bosporus, is de thuisbasis van de wijk Moda, die populair is bij jongeren en kunstenaars. Het is ook de thuisbasis van de voetbalclub Fenerbahçe en de Kadıköy Moskee.

Üsküdar: De wijk is de thuisbasis van vele historische moskeeën, paleizen en graven, waaronder de Mihrimah Sultan Moskee, Beylerbeyi Paleis, het Küçüksu Paleis en Üsküdar Begraafplaats. Het is ook een populaire toeristische bestemming.

Beykoz, aan de Anatolische oever van de Bosporus, staat bekend om zijn historische herenhuizen, natuurlijke schoonheid en de nabijheid van de Zwarte Zee.

Sarıyer is een wijk aan de Europese kant van Istanbul. Het is de tegenhanger van Beykoz aan de Europese kant. Sarıyer is een populaire toeristische bestemming en staat bekend om zijn bossen, kastelen en historische bezienswaardigheden.

Küçükçekmece is ook een populaire winkelbestemming, met verschillende grote winkelcentra en markten. De wijk heeft ook veel parken en groene ruimten, waardoor het een geweldige plek is om te ontspannen en te genieten van het buitenleven.

Avcılar is een populaire woonwijk en herbergt verschillende universiteiten, ziekenhuizen en winkelcentra.

Başakşehir, Bahçeşehir en Beylikdüzü zijn snel groeiende districten en geweldige plekken om te wonen, werken en bezoeken. De Turkse overheid heeft de afgelopen 15 jaar veel aandacht besteed aan deze wijken op het gebied van infrastructuur en transport als onderdeel van hun inspanningen om de druk van het stadscentrum te halen. Hierdoor konden duizenden bedrijven floreren en opkomen in het gebied.

Bakırköy en Florya staan synoniem voor generatieve rijkdom en luxe ervaringen.Deze twee gebieden zijn de thuisbasis van vele beroemde restaurants die lid zijn van de La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs, vanwege hun geweldige Turkse keuken die veganisten, vegetariërs en vleesliefhebbers op dezelfde manier bedient.

Kartal, aan de Aziatische kant van Istanbul, is een kustdistrict dat momenteel booming is en geschikt voor investeringen door de aankoop van onroerend goed.De stad is ground zero voor zowel stadsvernieuwingsprojecten als nieuwe projecten.

Waar wonen miljonairs in Istanbul?

Istanbul is een stad van contrasten en biedt een verscheidenheid aan buurten, van de meest luxueuze tot de meest betaalbare. De miljonairs van Istanbul verblijven meestal het liefst in de elitewijken van de stad, waaronder Bebek, Yeniköy en Tarabya aan de Europese kant van de stad en Beykoz en Anadoluhisarı aan de Aziatische kant. Deze gebieden staan bekend om hun prachtige Bosporuslandschap, prachtige huizen en luxe voorzieningen.

Wie is de rijkste persoon in Istanbul?

Er is niet “één” rijkste persoon die in Istanbul woont omdat deze stad wordt beschouwd als een metropool en de thuisbasis is van honderden, zo niet duizenden miljonairs van wereldklasse van verschillende nationaliteiten. Maar om het te beperken, de rijkste Turkse persoon die in Istanbul woont met een onroerend goed waar hij in woont is Mehmet Emin Karamehmet.

Deze man heeft een vermogen dat wordt geschat op 4,3 miljard dollar van zijn bedrijf Çukurova Holding. Mehmet Emin heeft een herenhuis in de wijk Beykoz aan de Aziatische kant van Istanbul, met een helikopterplatform en een aanlegplaats voor een jacht aan de Bosporus.

Bekijk hier de foto’s en beelden.

Bron: Sabah