Grote kans dat jouw katoenen kleding is gemaakt door Turkse dwangarbeid

Als je een goedkoop katoenen kledingstuk in je kast hebt liggen, is de kans groot dat het gemaakt is onder dwang door Turkse Oeigoeren.

De moslimminderheid in de Chinese regio Xinjiang wordt hard onderdrukt door de Chinese regering. In zogenaamde heropvoedingskampen, die veel weg hebben van concentratiekampen, worden de Turkse Oeigoeren te werk gesteld, bijvoorbeeld om jouw kleding te maken.

Ahmedjan Kasim is zelf Oeigoer, geboren in Ürümqi, Xinjiang. Tot zijn zestiende leefde hij samen met andere Oeigoeren onder sociale druk. Negen jaar geleden kwam hij naar Nederland en via de Dutch Uyghur Rights Foundation zet hij zich in voor de Oeigoeren die vandaag de dag nog steeds onder druk staan in China.

Ahmedjan Kasim

‘Je werkt zestien uur per dag voor maar 10 euro’

Kasim: “In de Chinese maatschappij sta je 1-0 achter als je een Oeigoer bent. Je leert nooit je eigen geschiedenis. Alle lessen in het Oeigoers zijn afgeschaft. Het is zelfs verboden om in Oeigoers les te geven. Je wordt gedwongen een studie te volgen in een andere taal, in dit geval Chinees. Ook word je als Oeigoer moeilijk aangenomen op de arbeidsmarkt en is er bijna geen slaapplek te verkrijgen.”

De situatie voor de Oeigoeren is schrijnend. “De jongste dwangarbeiders zijn vijftien tot zestien jaar. Ze worden eerst opgesloten in concentratiekampen, waarna ze massaal worden opgesloten in een ander pand om te werken. Ze slapen en eten daar en werken vanaf zes uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds.”

De Oeigoeren krijgen betaald, maar dat wordt vervolgens weer ingenomen door de overheid. “Wat je uiteindelijk overhoudt, is ongeveer tien euro. Heel weinig mensen kunnen een keer in de maand terug naar huis. Andere mensen kunnen helemaal nooit naar huis.”

Bekende merken verkopen kleding gemaakt door dwangarbeid

Uit een recent rapport van actiegroep End Uyghur Forced Labour is gebleken dat 84 procent van China’s katoenproductie en 20 procent van de wereldwijde katoenproductie afkomstig is uit de Oeigoerse regio. Dat betekent dat één op de vijf katoenen shirts die in je de kast hebt liggen mogelijk gemaakt is door dwangarbeid.

The Australian Research Policy Institute heeft recent 83 bedrijven geïdentificeerd die profiteren van Oeigoerse dwangarbeid. Denk aan grote merken en winkelketens, zoals Adidas, Zara, Nike, Tommy Hilfiger en Jack&Jones.

Kasim: “Deze merken en ketens hebben ook vestigingen in Nederland. Wij zijn er daarom zeker van dat kleding, gemaakt door Oeigoerse dwangarbeid, ook in Nederland te koop is.”

Bron: TT