De Belgische premier Alexander De Croo garandeerde bij zijn aanstelling dat België geen lockdown meer zal afkondigen zoals in maart is gebeurd.

Maar de Belgische viroloog Marc Van Ranst denkt daar anders over. “Indien de cijfers van het aantal coronabesmettingen en de ziekenhuisopnames binnen tien tot twaalf dagen niet beginnen te dalen, is er maar één mogelijkheid meer: een lockdown”, zegt de Belgische viroloog.

Van Ranst hint in dat kader naar een mogelijke tot haast onvermijdelijke nieuwe lockdown. “We weten zelfs niet of we binnen de komende in lockdown zullen zitten, of er misschien al terug uit zullen zijn. Vast staat dat de epidemie nog zal aanzwengelen en indien we er met de huidige maatregelen niet in slagen binnen de komende tien tot twaalf dagen de epidemie te laten afnemen, er ons slechts één mogelijkheid meer rest: een lockdown.”

Tussen 28 september en 4 oktober zijn in België dagelijks gemiddeld 2.595,4 nieuwe coronabesmettingen bevestigd, zo blijkt uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging met 64 procent in vergelijking met de zeven dagen daarvoor.

Biostatisticus Molenberghs gaat akkoord met de viroloog en zegt ook dat de cijfers niet verder exponentieel mogen stijgen om zo een lockdown te vermijden.

“We moeten onze contacten met minstens 20 procent doen dalen. Anders krijgen we een piek die hoger zal zijn dan in maart. De piek zal wel meer afgevlakt zijn.”

Momenteel zit België in code oranje. Daar zit nog altijd code rood tussen voor ons land naar een lockdown zou kunnen gaan, zegt Molenberghs.

Allerlaatste alternatief

“Als we ons niet aan de regels houden en de cijfers niet dalen, dan zou een lockdown nog de enige manier zijn om mensen ertoe aan te zetten hun contacten te beperken. Maar dat is echt de allerlaatste alternatief.”

Ook infectiologe Vlieghe zegt dat we de komende dagen er alles aan moeten doen om de curve te doen dalen.

“Binnen 10 dagen verwachten we effect van de nieuwe maatregelen. Als er niets verandert, dan hebben we een probleem. Dan kunnen alleen strenge regels helpen. En dan denken we aan een soort lockdown. Dat willen we niet, maar dan denken we bijvoorbeeld aan het sluiten van sportclubs. Maar dat is de allerlaatste alternatief, we moeten met z’n allen ons best doen.”

Bron: TT