De Barbadiaanse zangeres Rihanna kreeg kritiek op een liedje dat ze gebruikte tijdens een modeshow vorige week. In het liedje was een fragment te horen uit de Hadith, een heilig gebed voor de moslims.

Op 6 oktober verontschuldigde ze zich daarvoor bij de moslimgemeenschap. Rihanna, die nu ook kleurige lingerie ontwerpt, werd alom geprezen omdat ze in haar modeshow rekening houdt met inclusie.

Eerder nam ze al modellen in dienst die een hijab droegen, maar moslims bekritiseerden haar nu omdat ze “geen respect toonde voor de islam”.

“Ik begrijp dat ik een grote fout heb gemaakt tijdens mijn Savage X Fenty-show, en daar wil ik me voor verontschuldigen. Ik bedoelde het goed, maar ik was onvoorzichtig. Ik heb de moslimgemeenschap nooit willen aanvallen, en Ik bedank de moslims die mij hierop wezen”, stelt Rihanna op de Instagram-pagina van de show.

“Ik wil de moslimgemeenschap bedanken voor het wijzen op een enorme vergissing die onbedoeld aanstootgevend was in onze Savage X Fenty-show”, schrijft de 32-jarige zangeres. “Nog belangrijker, wil ik mijn excuses aanbieden voor deze eerlijke maar onzorgvuldige fout.”

“Ik ben bedroefd na wat er is gebeurd. Ik heb respect voor elke religie, en daarom was het onverantwoordelijk om het nummer met de Hadith te gebruiken. We zullen ervoor zorgen dat dit niet meer zal gebeuren. Dank voor jullie begrip. Rih.”

Tijdens de show dansten de modellen op het EDM-nummer Doom van Coucou Chloe uit Londen. Dit nummer uit 2017 kreeg eerder al te maken met kritiek omdat het gebruikt werd in shows om de modellen te seksualiseren. De show werd vorige week ook gelanceerd op het videoplatform Amazon Prime.

Na het betreurde voorval kreeg Rihanna veel reacties die haar opdroegen om zelfstudie te doen en om haar excuses aan te bieden.

Een fan schreef: “Ik hou van je en voor mij ben je de koningin, maar het is respectloos tegenover moslims om de Hadith als liedje te gebruiken tijdens je show. Ik hou van je. Ik weet dat je inclusie aanmoedigt, maar zo moest dat niet.”

Een andere fan merkte op: “Kunnen we praten over dat godslasterlijke nummer, waar Koranverzen in gemixt zijn? Waarschijnlijk is het jou fout niet, maar hij die deze smerige playlist opstelde, moest zich schamen.

Een derde fan wees erop dat religie geen kunst is. “Je hebt een merk dat iedereen zegt te aanvaarden zoals hij is, maar je weet blijkbaar niets over het materiaal dat je tijdens je show gebruikt. Je hebt een hele gemeenschap gekwetst en daar moet je je verantwoordelijkheid voor opnemen.” En dinsdag heeft ze zich dus verontschuldigd.

De Hadith wordt gezien als ‘de ruggengraat van de islamitische beschaving’ en binnen die religie komt het gezag van de Hadith op de tweede plaats, na die van de Koran.

Coucou Chloe

Ook Coucou Chloe reageerde op wat er gebeurd is. Op Twitter liet ze weten dat ze het nummer van de streamingdiensten zal verwijderen.

“Ik wil me verontschuldigen voor de samples die ik gebruikt heb. Ik heb samples gebruikt die ik online in Funk-liedjes gevonden heb, en ik was me er toen niet van bewust dat er fragmenten van de Hadith inzaten. Ik had moeten onderzoeken welke teksten ik gebruikte, en ik bedank iedereen die me later uitgelegd heeft wat ik heb gedaan. We zijn bezig het nummer overal te verwijderen”, stelt ze. Op deze tweet kreeg de producer gemengde reacties. Sommige mensen vinden het nummer onvergefelijk, terwijl anderen van mening zijn dat ze niet naar haters moet luisteren.

In de islam is het verboden om de naam van Allah, de woorden van de Koran of de woorden van de profeet Mohammed op een ongepaste manier te gebruiken. De Hadith is een weergaven van de woorden en daden van Mohammed.

K.L.

(Bron: Sabah)