In 2021 startte Vlaams minister voor Wonen, Matthias Diependaele met onderzoeken naar huurders van sociale woningen.

Het was een publiek geheim dat er lustig op los werd gefraudeerd in de sociale huursector.

Belgen die profiteren van lage de huurvan een sociale woning, maar tegelijk ook eigendommen hebben in het buitenland, moesten eruit.

De onderzoeken naar sociale woonfraude in België werpen hun vruchten af. De helft van alle gerichte inspecties – 339 van de 724 – leverde een fraudegeval op.

Van de andere helft is de uitkomst nog onzeker, maar het staat vast dat ook die ‘positieve’ dossiers binnenkort extra geldsommen zullen opleveren. Twee miljoen euro aan schadevergoedingen werd al teruggevorderd.

153 van de ‘sociale boefjes’ werden effectief ook uit hun huis gezet. Die mochten meteen ook een schadevergoeding betalen. Die bedraagt gemiddeld 15.000 euro.

Echt op straat komen ze niet te staan, want ze hebben elders vastgoed. Verhuizen naar hun eigendom zal echter geen optie zijn. De landen waar buitenlandse eigendommen het vaakst worden aangetroffen zijn Marokko, Turkije en Italië.

De twee miljoen aan boetes zijn echter geen pure winst. Het kostenplaatje van al die onderzoeken liep de voorbije twee jaar ook al aardig op: één miljoen euro in totaal.

Kampioen fraudeur is een Belg die in Turkije 16 vastgoedeigendommen en 4 appartementen in bezit bleek te hebben.

“De tips en dossiers blijven binnenkomen, dat hadden we in het begin niet gedacht”, klinkt het bij de inspectie. De sociale gevallen zijn gewaarschuwd.

Bron: Belgische media