Actrice Hazal Kaya

İYİ (Goede) Partij Meral Akşener heeft de aanklacht waarin actrice Hazal Kaya wordt beschuldigd van het “beledigen” van verkrachtingsveroordeelde Musa Orhan scherp veroordeeld.

“Het is niet genoeg dat jullie niet in staat zijn om vrouwen in leven te houden, en nu proberen jullie hen het zwijgen op te leggen?” tweette Akşener op 20 april.

İYİ (Goede) Partij leider Meral Akşener heeft de aanklacht die is voorbereid tegen actrice Hazal Kaya, voor wie aanklagers gevangenisstraf eisen op beschuldiging van het “beledigen” van verkrachtingsveroordeelde Musa Orhan, een voormalige sergeant, veroordeeld.

“Als een vrouw sterft, zullen we allemaal gerechtigheid eisen! Als een vrouw het zwijgen wordt opgelegd, zullen we allemaal spreken! Als een vrouw onrecht wordt aangedaan, zullen we allemaal rechtop staan, als een rots! Het is niet genoeg dat jullie niet in staat zijn om vrouwen in leven te houden, en nu proberen jullie ze het zwijgen op te leggen?” tweette Akşener op 20 april.

“Maar wat u ook doet, het is zinloos! Slechts 24 dagen later zullen vrouwen zich uitspreken, vrouwen zullen leven en vrouwen zullen een gloednieuwe geschiedenis schrijven, ondanks jullie.”

De opmerkingen van Akşener kwamen nadat aanklagers tot twee jaar en vier maanden gevangenisstraf tegen Kaya hadden geëist vanwege een tweet.

In de desbetreffende tweet had Kaya geprotesteerd tegen een andere rechtszaak tegen collega Ezgi Mola, die kritiek had geuit op de rechterlijke macht voor het vrijlaten van de van verkrachting verdachte Orhan tijdens het proces.

Publieke verontwaardiging

Orhan werd op 19 augustus 2020 gearresteerd na de publieke verontwaardiging over de dood van de 18-jarige vrouw İpek Er. In een zelfmoordbrief die ze op 16 juli 2020 achterliet, schreef Er dat ze 20 dagen lang was ontvoerd en verkracht door Orhan. Later verloor ze haar leven in het ziekenhuis in augustus nadat ze zichzelf had neergeschoten.

Ondanks de ernstige beschuldigingen werd Orhan in minder dan een week vrijgelaten op 25 augustus 2020, waarbij verschillende mensen wezen op de hypocrisie van de rechtsgang, waaronder Mola.

Mola werd later veroordeeld tot het betalen van een boete van 6.960 lira voor het “beledigen” van Orhan. Tijdens het proces kreeg ze de steun van veel mensen, waaronder Kaya.

In december 2021 werd Orhan veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, maar hij werd nog steeds niet gevangen gezet. De rechtbank legde hem slechts gerechtelijk toezicht op en verbood hem het land te verlaten.

Bron: Turkse media