Ezgi Mola

Een rechtbank in Ankara heeft op 1 oktober actrice Ezgi Mola veroordeeld tot een boete van 5.200 lire voor het gebruik van de woorden “verkrachter” en “uitschot” voor voormalig sergeant Musa Orhan, die terechtstaat op het seksueel misbruiken van een vrouw.

Een Turkse rechtbank heeft op 1 oktober actrice Ezgi Mola veroordeeld tot het betalen van een boete van 5.200 lira voor het “beledigen” van Musa Orhan, een voormalige sergeant die beschuldigd wordt van seksueel misbruik van een jonge vrouw die zelfmoord pleegde.

De rechtbank heeft de bekendmaking van het vonnis uitgesteld, wat betekent dat als Mola binnen de komende vijf jaar schuldig wordt bevonden aan soortgelijke aanklachten, de veroordeling niet op haar strafblad zal komen te staan.

“Verdrink in je geweten dat je een verkrachter uitschot vrijlaat! Jullie hebben ons alle recht, gebed, wensen, verzoeken en hoop ontnomen die we hadden!!! Ik heb niets te zeggen!!! Schaam je!!!” tweette Mola op 20 aug. 2020.

De zaak gaat terug tot augustus 2020, toen Mola protesteerde tegen de vrijlating van Orhan door naar hem te verwijzen als een “verkrachter” en “uitschot”.

Orhan werd op 19 aug. 2020 gearresteerd na publieke verontwaardiging over de dood van de 18-jarige vrouw İpek Er.

In een zelfmoordbrief die ze op 16 juli 2020 had achtergelaten, schreef Ipek Er dat ze 20 dagen lang door Orhan was ontvoerd en verkracht. Later verloor ze haar leven in het ziekenhuis in augustus nadat ze zichzelf had neergeschoten.

Ondanks de zware beschuldigingen werd Orhan op 25 aug. 2020 in minder dan een week tijd vrijgelaten, en sindsdien staat hij terecht zonder te zijn gearresteerd.

Ipek Er en Musa Orhan

Musa Orhans vrijlating leidde in augustus 2020 tot een publieke verontwaardiging, waarbij verschillende mensen wezen op de hypocrisie van de rechtsgang, onder wie Mola.

De 31e strafrechtbank van eerste aanleg van Ankara maakte op 1 oktober haar vonnis bekend, waarbij de actrice Mola werd veroordeeld tot het betalen van een gerechtelijke boete van 5.200 lira op beschuldiging van het “beledigen” van Orhan.

De rechtbank zei in haar vonnis dat Orhan nog niet was veroordeeld en dat Ezgi Mola “de eer en de goede naam van de verdachte had beledigd”.

Bron: Hürriyet

Ophef om zelfmoord van 18-jarige Ipek die werd verkracht