Youtuber Reynmen

De regerende AKP heeft op 1 oktober een wetsvoorstel bij het parlement ingediend om YouTubers belasting te laten betalen op hun advertentie-inkomsten.

Het wetsontwerp omvat alle makers van digitale inhoud naast YouTubers, en onderwerpt hun inkomsten aan een belastingtarief van 15 procent.

Turkije’s regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) heeft op 1 oktober een wetsvoorstel ingediend bij het parlement dat voorziet in het betalen van belasting voor de advertentie-inkomsten van social media influencers en online content creators, meldde online nieuwsportaal T24.

Dienovereenkomstig zullen de advertentie-inkomsten van YouTubers worden beschouwd als belastbare commerciële inkomsten onder de nieuwe wetgeving, en de belastingen zullen worden geïnd via de banken die worden gebruikt door de content creators.

Het wetsontwerp omvat naast YouTubers alle makers van digitale inhoud, waarbij hun inkomsten aan een belastingtarief van 15 procent worden onderworpen.

Een andere regeling in het wetsvoorstel betreft belastingvrijstellingen die zullen worden verleend aan kleine ondernemers zoals kleermakers, kappers en schoenherstellers, wat gevolgen zal hebben voor 850.000 kleine ondernemingen.

Met deze maatregel bereidt de AKP zich voor om ondernemers vanaf 2021 ongeveer 750.000 Turkse lira aan inkomstenbelasting te besparen.

Bron: Hürriyet