Foto: Actrice Ezgi Mola

Een rechtbank in Ankara heeft op 24 mei actrice Ezgi Mola veroordeeld tot het betalen van een boete van 6.960 lira voor het gebruik van de woorden “verkrachter” en “uitschot” voor voormalig sergeant Musa Orhan.

Musa is veroordeeld op beschuldiging van het seksueel misbruiken van een jonge vrouw.

Een Turkse rechtbank heeft op 24 mei actrice Ezgi Mola veroordeeld tot het betalen van een boete van 6.960 lira (397 Euro) voor het “beledigen” van Musa Orhan, een voormalige sergeant die werd veroordeeld voor seksueel misbruik van een Koerdische jonge vrouw die zichzelf van het leven beroofde.

De rechtbank had Mola eerder veroordeeld tot het betalen van een boete van 5.200 lira voor haar woorden, maar ze had een nieuw proces gewild.

Tijdens de laatste zitting van het nieuwe proces in de zaak op 24 mei zei Mola:

“Ik ken de beschuldigde niet; deze verklaring van mij gaat over verkrachters. Ik heb mijn mening gegeven op een manier die niet hard is. Iedereen zou dezelfde reactie hebben gehad. Als actrice heb ik mijn stem laten horen.”

In een gesprek met verslaggevers na de uitspraak zei Mola dat ze “niet verbaasd” was over de beslissing van de rechtbank. “Ik hoop dat we de dagen zullen zien waarop we wel verrast zullen zijn,” zei ze.

Augustus

De zaak dateert van augustus 2020 toen Mola protesteerde tegen de vrijlating van Orhan door naar hem te verwijzen als een “verkrachter” en “uitschot”.

Orhan werd op 19 aug. 2020 gearresteerd na publieke verontwaardiging over de dood van de 18-jarige Koerdische vrouw İpek Er.

In een zelfmoordbrief die ze op 16 juli 2020 had achtergelaten, schreef Er dat ze 20 dagen lang door Orhan was ontvoerd en verkracht. Later verloor ze haar leven in het ziekenhuis in augustus nadat ze zichzelf had neergeschoten.

Ondanks de zware beschuldigingen werd Orhan op 25 aug. 2020 in minder dan een week tijd vrijgelaten en sindsdien staat hij terecht zonder te zijn gearresteerd.

Orhans vrijlating leidde in augustus 2020 tot een publieke verontwaardiging, waarbij verschillende mensen wezen op de hypocrisie van de rechtsgang, onder wie Mola.

“Verdrink in je geweten dat je een verkrachter uitschot vrijlaat! Jullie hebben ons alle wetten, gebeden, wensen, verzoeken en hoop ontnomen die we hadden!!! Ik heb niets te zeggen!!! Schaam je!!!” tweette Mola op 20 aug. 2020.

Daarna diende Orhans advocaat Mehmet Erkan Akkuş een rechtszaak in bij de hoofdofficier van justitie in Ankara, waarin hij tot twee jaar gevangenisstraf eiste voor Mola.

In december 2021 werd Orhan veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, maar hij werd nog steeds niet opgesloten. De rechtbank legde hem slechts gerechtelijk toezicht op en verbood hem het land te verlaten.

Bron: Hürriyet