De belangrijkste oppositieleider van Turkije, de CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, zei dat president  en zijn familieleden via stichtingen geld hebben overgemaakt naar de VS, als onderdeel van een plan om het land te ontvluchten mocht de regerende AKP bij de komende verkiezingen verliezen.

De leider van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, beweerde eind mei 24 dat president Recep Tayyip Erdoğan en zijn familieleden Turkije zullen ontvluchten als de regering volgend jaar bij de verkiezingen wordt gewijzigd.

Kılıçdaroğlu zei dat er “grote sommen geld” via twee stichtingen naar de VS worden overgemaakt als onderdeel van dit voorbereidingsplan.

De belangrijkste oppositieleider maakte de opmerkingen in een video die hij deelde op zijn Twitter-account, en verwees naar de vermeende regeling als de “anatomie van een ontsnappingsplan”.

“Terwijl zij op zoek zijn naar een plek om te ontsnappen, hebben wij geen ander thuisland. We gaan nergens heen, we zullen deze staat samen doen herrijzen. Houd je hoofd omhoog, mijn lieve mensen. Jullie bestaan en jullie verdienen beter. Er komen gelukkige, vreedzame dagen aan!” aldus Kılıçdaroğlu in de Twitter post waarin hij ook zijn toespraak deelde.

TÜRGEV en Ensar

Kılıçdaroğlu zei dat er geld naar de VS werd gesmokkeld via de pro-regeringsstichtingen TÜRGEV en Ensar. “We hebben de documenten [om de regeling te bewijzen] en de geldstromen,” zei Kılıçdaroğlu.

De belangrijkste oppositieleider zei verder dat Erdoğan’s familie een trustfonds in de VS heeft opgezet en meer dan 60 miljoen dollar heeft overgemaakt via TÜRGEV en Ensar.

TÜRGEV staat bekend om zijn nauwe banden met de regering, aangezien de dochter van president Erdoğan, Esra Albayrak, en zijn zoon Bilal Erdoğan leidinggevende functies bekleden bij de stichting.

“Ze richten een stichting op in de VS. Waarom de VS? Je verwacht dat degenen die dit land in Qatar hebben veranderd, naar Qatar gaan. Maar ze weten dat er geen wet is in die landen. Ze denken dat ze zich kunnen verschuilen achter de Amerikaanse wet. Daar is een rechtsstaat. Ze willen het land ontvluchten dat ze onwettig hebben vernietigd om hun toevlucht te zoeken in de wet in de VS,” zei Kılıçdaroğlu.

Meer details, Kılıçdaroğlu zei: “Ze richten een stichting op [in de VS]. Ze stellen een Amerikaans staatsburger aan om het te leiden. Het echte beheer van de stichting behoort toe aan de Erdoğan familieleden. Deze truststichting heeft geld nodig om [verblijfs- en werk]vergunningen te krijgen.”

“Twee stichtingen zijn geselecteerd uit Turkije. Stichtingen die ze zogenaamd hebben opgericht voor studenten. De echte reden van hun bestaan zult u vandaag te weten komen. Ze hebben geld overgemaakt naar de Amerikaanse burger.”

Na de uitspraken van Kılıçdaroğlu, deelde CHP Partij Assembleelid Emre Yılmaz enkele documenten op zijn Twitter account die de geldtransacties van TÜRGEV en Ensar naar Türken Foundation, een in New York gevestigde stichting waarvan bekend is dat deze wordt gerund door mensen die dicht bij Erdoğan staan, gedetailleerd beschrijven.

Ondertussen beschuldigde Ömer Çelik, woordvoerder van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP), Kılıçdaroğlu van het voeren van een “lastercampagne” tegen de regering.

Çelik, die deelnam aan een live-uitzending laat op 24 mei, verklaarde dat de stichtingen TÜRGEV en Ensar hun activiteiten op een legale manier uitvoeren in de VS.

“De hele wereld weet met welke activiteiten zij bezig zijn. Zij zijn opgericht om te voorkomen dat studenten in de netwerken van FETÖ terechtkomen. De inkomsten en uitgaven van deze stichtingen zijn bij alle landen bekend,” zei Çelik, verwijzend naar het Gülen-netwerk dat door Ankara de Fethullahistische Terroristische Organisatie (FETÖ) wordt genoemd.

Bovendien gaf de Ensar-stichting een schriftelijke verklaring uit, waarin stond dat de “irrationele en inconsistente aantijgingen van Kılıçdaroğlu geen rechtsgrondslag hebben en lijken op het beeld van een FETÖ-complot”.

Bron: Hürriyet