De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft aangekondigd dat sociale media in zijn land strengere regels opgelegd zullen krijgen. Eén incident was de druppel, zo blijkt. De president wil een wetsontwerp door het parlement jagen waardoor sociale media volledig gecontroleerd en indien niet nodig, platgelegd kunnen worden. Ook financiële sancties zijn een mogelijkheid.

President Recep Tayyip Erdoğan wil de sociale mediaplatforms in Turkije afsluiten. Dat heeft hij gezegd de dag nadat zijn dochter Esra Albayrak beledigd werd op Twitter.

“Zulke platforms zijn niet geschikt voor dit land en onze mensen. Daarom willen we deze platforms volledig afsluiten of controleren, maar we willen dit eerst in het parlement bespreken,” vertelde hij aan een aantal leden van zijn regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

President Recep Tayyip Erdoğan wil de sociale mediaplatforms in Turkije afsluiten. Dat heeft hij gezegd de dag nadat zijn dochter Esra Albayrak beledigd werd op Twitter.

Het gebruik van sociale media maakt zulke beledigingen mogelijk, zei Erdoğan in een toespraak op 1 juli. Hij voegde eraan toe “dat er spoedig stappen ondernomen zullen worden om ze volledig uit te schakelen.”

“Waarover we het moeten hebben is hoe zo’n platforms zijn kunnen ontaarden in werktuigen voor zulke dwaasheden. Er moet orde op zaken gesteld worden. Die platforms zijn niet geschikt voor dit land en onze mensen. Daarom willen we ze volledig afsluiten of tenminste controleren, en we moeten dit in het parlement bespreken.”

“Multinationals nemen verantwoordelijkheid voor alle juridische en financiële kwesties via hun vertegenwoordigingen, maar in Turkije ontwijken ze dat.”

“We zijn tegen YouTube, Twitter en Netflix”

Erdoğan gaf de sociale mediagebruikers, die Albayrak en haar man (minister van Financiën en Begroting Berat Albayrak) beledigden na de geboorte van hun vierde kind, Hamza Salih, er flink van langs.

“Ze zullen zich moeten verantwoorden voor de misdaad die ze begingen.”

“Er zijn in het verleden nog dergelijke dingen gebeurd. Het feit dat die sociale mediaplatforms niet gecontroleerd worden, speelt een rol in de toename van dit soort immoraliteiten. Begrijp je waarom we tegen sociale mediaplatforms, zoals YouTube, Twitter en Netflix, zijn? Om van die immoraliteiten verlost te geraken. Ze zijn immoreel.”

“We kunnen niet aanvaarden dat 83 miljoen mensen machteloos staan tegenover de terreur van de sociale media,” dixit Erdoğan.

Kort na duizenden ‘vind-ik-niet-leuks’

Een aantal dagen daarvoor kreeg hij tijdens een live uitzending een storm van kritiek van studenten. De video kreeg meer dan 368.000 ‘vind-ik-niet-leuks’ op YouTube en Erdoğan zag zich genoodzaakt de reacties te verbergen.

Op 26 juni hield Erdoğan een online bijeenkomst met studenten die hun toelatingsexamen voor het hoger onderwijs (YKS) gingen afleggen. Plots begonnen jonge mensen de hashtag “Je zult onze stemmen niet krijgen” te gebruiken.

Toen het aantal reacties almaar toenam, gaf Erdoğan opdracht om de ruimte voor reacties te deactiveren. Vervolgens werd de hashtag natuurlijk immens populair op Twitter.

De video kreeg meer dan 368.000 ‘vind-ik-niet-leuks’; het aantal ‘vind-ik-leuks’ daarentegen bleef steken op 107.000.

Terreur op sociale media

In dezelfde toespraak zei Erdoğan dat de AKP een wettelijke regeling aan het uitwerken is voor de sociale media.

“We moeten het nodige doen opdat die platforms juridische en financiële afdelingen openen. We zullen de toegang beperken, naast andere juridische en fiscale maatregelen. Ik hoop dat we dit in orde krijgen voor het einde van deze legislatuur. We doen wat nodig is voor ons land.”

“Wat onze familie heeft meegemaakt, kan iedereen overkomen. Dingen die als misdaad beschouwd worden wanneer je ze tegen iemand zegt in een persoonlijk gesprek, moeten op dezelfde manier behandeld worden op sociale media,” aldus nog Erdoğan.

Bron: Duvar, Hurriyet

S.V.R.