Eerste elektrische trein van Turkse makelij is een feit

De eerste elektrische trein, die Turkije volledig zelf produceert, is een feit. Men is begonnen met het testen van het prototype in het district Adapazarı, in de noordwestelijke provincie Sakarya.

Eerder was een inhuldigingsceremonie, mét coronamaatregelen. Zelfs tijdens de coronapandemie is het personeel van de Turkse Corporatie van Treinfabrikanten (TÜVASAŞ) hard blijven doorwerken om het nieuwe project tijdig klaar te krijgen.

Dat zei minister van Industrie en Technologie Mustafa Varank tijdens de testceremonie. Na de fabriekstesten zal de trein dan eind augustus uitgetest worden op het echte spoorwegnet.

En als alles volgens plan verloopt, zal de eerste zelf geproduceerde elektrische trein voor het eind van dit jaar in gebruik genomen worden.

Dit eerste treinstel haalt een topsnelheid van 176 kilometer per uur en kan, als hij passagiers vervoert, functioneren tot snelheden van 160 kilometer per uur.

De trein is ontworpen voor intercity-trajecten. De productie ervan kost 20% minder dan vergelijkbare modellen die ingevoerd worden, aldus Varank.

Hij is er trots op dat een groot aantal onderdelen in Turkije zelf geproduceerd worden, onder meer de belangrijkste controle-, monitorings-, airconditioning- en verlichtingssystemen.

Dit prototype werd voor 60% geproduceerd met onderdelen van de binnenlandse markt. In de massaproductiefase kan dat oplopen tot 80%, zegt hij.

Momenteel wordt er wereldwijd in de spoorwegsector voor zo’n 160 miljard euro per jaar geproduceerd en dat zal waarschijnlijk snel toenemen.

Turkije heeft het potentieel om een wereldspeler te worden in die sector. We zullen er dan ook 15 miljard euro in investeren de komende 10 jaar, zegt Varank.

TÜVASAŞ was oorspronkelijk begonnen als een fabriek waar treinen gerepareerd werden, maar is ondertussen uitgegroeid tot de grootste treinproducent in het Midden-Oosten. Dat zei minister van Transport en Infrastructuur Adil Karaismailoğlu.

TÜVASAŞ zal vanaf heden verder werken onder de naam TÜRASAŞ (Turks Bedrijf voor de Productie van Spoorwegmaterieel), zei de minister nog, en het ministerie zal de komende periode prioriteit geven aan projecten inzake spoorinfrastructuur.

“We zullen van Turkije een belangrijk centrum voor de productie van spoorwegmaterieel maken.”

De voorbije 18 jaar heeft Turkije 880 miljard lira uitgegeven aan transport- en communicatie-infrastructuur. Daarvan ging 162 miljard naar spoorinfrastructuur, benadrukt hij.

Bron: Hürriyet

S.V.R.