Naftali Bennett (Premier Israël)

Vorige week heeft de Turkse politie in Istanbul twee Israëlische toeristen gearresteerd op verdenking dat zij spionnen waren.

Zij, man en vrouw, werden in afzonderlijke gevangenissen vastgehouden en ondervraagd omdat zij foto’s hadden genomen.

De minister van Binnenlandse Zaken kondigde aan dat zij voor de Turkse rechter zouden verschijnen, een huiveringwekkend vooruitzicht.

Israël was verontwaardigd. “Ze zijn zonder reden gearresteerd”, protesteerde minister van Justitie Gideon Saar dinsdag.

Israëlische kranten citeerden reizigers en Israëlische ingezetenen in Turkije die zeiden dat ze vreesden doelwit te worden. Woensdagavond werden de toeristen zonder opgaaf van reden vrijgelaten.

Het incident heeft een debat op gang gebracht over de vraag of de vaak rotsachtige Israëlisch-Turkse betrekkingen plotseling grimmiger zijn geworden.

Het incident vindt plaats op het moment dat in de Knesset een wetsvoorstel is ingediend waarin Israël de zogenaamde Armeense ‘genocide’ erkent, een stap die Turkije zeker boos zal maken.

Een eeuw lang hebben opeenvolgende Turkse regeringen de kwestie kritisch benaderd.

Tijdens de Koude Oorlog was Turkije, als lid van de NAVO en met zijn strategische ligging tussen Azië en Europa, te belangrijk om tegen te werken.

Maar voor de Armeense overlevenden en hun nakomelingen in de diaspora blijft de zogenaamde kwestie levendig. De gemeenschappen in de diaspora organiseerden zich langzaam en verhieven hun stem.

Intussen werd de wereld opnieuw geconfronteerd met historisch bewezen etnische zuiveringen in Rwanda en Bosnië.

In april hebben de Verenigde Staten zich aangesloten bij de lijst van landen, die nu 31 bedraagt, die de gebeurtenissen in Turkije tijdens de wereldoorlog als genocide hebben bestempeld.

De naam van Israël op die lijst is, om redenen van realpolitik, opvallend afwezig geweest.

Jarenlang was Turkije het enige moslimland in het Midden-Oosten dat Israël aanvaardde en erkende.

Voordat de administratie van Recep Tayyip Erdogan aan de macht kwam, onderhielden de twee landen intieme banden op inlichtingen- en strategisch gebied. De twee landen blijven handelspartners.

Bron: Israëlische media