Foto: De Turks-Bulgaarse grens

Turkije heeft beschuldigingen van de hand gewezen dat het Bulgaarse politici helpt die de Turkse minderheid van het land vertegenwoordigen.

De Turkse regering heeft beschuldigingen dat zij zich zou hebben bemoeid met de verkiezingen in buurland Bulgarije, ontkend.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ambassadeur van Bulgarije in Turkije, Hristov Tcholakov, ontboden en hem gezegd dat Turkije alle beschuldigingen van inmenging in de stemming van 14 november verwerpt.

De maatregel volgde op de dagvaarding door Bulgarije van de ambassadeur van Turkije over de vermeende inmenging, meldde het officiële Anadolu Agency.

De kwestie van de vermeende Turkse inmenging in de Bulgaarse politiek is niet nieuw. In maart ontbood Bulgarije de Turkse ambassadeur na berichten dat een Turkse minister in Istanbul campagne voerde voor de partij “Democraten voor Verantwoordelijkheid, Solidariteit en Tolerantie”.

De partij is populair bij etnisch Turkse kiezers in Bulgarije. Ook de partij Beweging voor Rechten en Vrijheden geniet aanzienlijke steun in de Bulgaarse Turkse gemeenschap.

Meer recentelijk meldde Radio Bulgarije dat er eerder een protest had plaatsgevonden voor de Turkse ambassade in Sofia. De demonstranten waren gemotiveerd door de eis van de regering dat Turkije zich niet zou bemoeien met de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, die op 21 november zullen plaatsvinden.

In Turkije zijn verschillende stemcentra waar Bulgaarse burgers hun stem kunnen uitbrengen. Bulgarije deelt een landgrens met Turkije in het zuidoosten van Europa.

Bulgarije is een belangrijk land voor het veiligheids- en defensiebeleid van Turkije. De invoer van Russisch gas naar Turkije loopt bijvoorbeeld via Bulgarije.

Turkse partij

De Turkse minderheidspartij in Bulgarije DPS kreeg tijdens de parlementsverkiezingen van het land meer dan 87.000 stemmen uit het buitenland.

Bijna alle stemmen kwamen van stembureaus in Turkije, waar met een hoge opkomst werd gestemd door Turkse burgers die ook een Bulgaars paspoort hebben. Bij de vorige parlementsverkiezingen in juli lag het aantal kiezers in Turkse afdelingen driemaal lager.

De overgangsregering vreest dat de hoge opkomst in Turkije doorslaggevend zou kunnen zijn bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 21 november.

Rashkov zei ook dat Bulgaarse burgers van Turkse etniciteit tijdens zijn bezoek aan de Zuid-Bulgaarse stad Kardzhali vóór de verkiezingen hadden gezegd dat zij waren bedreigd “als zij niet op de DPS zouden stemmen, iemand (in Bulgarije) hun (Turkse) namen in het Bulgaars zal veranderen”.

De DPS heeft besloten de presidentskandidaat van GERB, Anastas Gerdjikov, niet officieel te steunen voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen tegen zittend president Rumen Radev.

Bron: Bulgaarse media