Hande Kader (1993 - 2016) was een politiek actieve Turkse transvrouw. Kader werd 12 augustus 2016 vermoord aangetroffen in Zekeriyaköy, een buitenwijk van Istanboel. (rechts)

Nadat hij eerder deze week had verklaard dat holebi’s en transseksuelen deel uitmaken van “Gods wil”, heeft de vice-voorzitter van de AKP, Mehmet Özhaseki, zijn verklaring teruggenomen en de holebi’s en transseksuelen “pervers” genoemd.

Eerder deze week gaf Mehmet Özhaseki, vice-voorzitter van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP), in een televisie-interview te kennen dat hij LGBT+’ers accepteerde als onderdeel van “Gods wil”.

Nu heeft hij die verklaring teruggedraaid door te zeggen dat “we perverselingen niet kunnen goedkeuren.”

“Het is voor ons nooit mogelijk om perverselingen goed te keuren die onze gezinsinstellingen corrumperen,” zei hij.

Eerder deze week, toen hij werd geïnterviewd op televisie, brak Özhaseki met de AKP tendensen en gaf een ongewoon medelevende verklaring over LGBT + mensen.

Aan de hand van een islamitische parabel zei hij dat LGBT+’ers “door God geschapen” zijn en dus “een plaats in ons hoofd” hebben – met andere woorden, dat ze geaccepteerd moeten worden.

Özhaseki zegt nu dat die uitspraken uit hun verband zijn gerukt en verkeerd zijn geïnterpreteerd.

“De woorden die ik op een tv-zender heb gezegd over verschillende individuen die uit de schepping voortkomen, zijn volledig uit hun verband gerukt en naar andere zenders verspreid,” zei hij.

Hij herformuleerde zijn uitspraken op televisie in een post op sociale media op 18 november, waarin hij zei dat men inderdaad de verschillen tussen “Gods schepselen” moet respecteren, maar dat men geen “perversies” kan accepteren.

“God schiep het universum en de mensen,” schreef Özhaseki.

“De Schepper heeft niets leegs en zinloos geschapen. Er is wijsheid in alles wat geschapen is. Er is niets verwerpelijks aan het verschil en het ongemak (hünsa) dat voortkomt uit de schepping van de mens. Respect voor hen is essentieel […] Maar het is voor ons nooit mogelijk om bepaalde perversies goed te keuren die later zijn ontstaan, in strijd met onze tradities, gebruiken en waarden van geloof. Deze hebben onze gezinsinstellingen vernietigd.”.

De AKP heeft sinds de Gezi Park protesten van 2013 en de couppoging van 2016 een bijzonder ferme houding tegen LGBT+ gemeenschappen. De jaarlijkse LGBT+ pride parade in Istanbul en andere grote Turkse steden is sinds 2016 verboden, en diegenen die toch hebben gemarcheerd, zijn geconfronteerd met politiegeweld.

De afgelopen jaren zijn LGBT+ kunstenaars en activisten gecriminaliseerd – eerder dit jaar werd een jonge groep studenten aan de Boğaziçi Universiteit in Istanbul die protesteerden tegen hun pro-AKP curator rector gearresteerd wegens “het beledigen van religieuze waarden”.

President Recep Tayyip Erdoğan en minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu gebruikten, net als Özhaseki, het woord “perverselingen” om de LGBT+ studenten te beschrijven.

Bron: Turkse media