Vicevoorzitter AKP zegt dat LGBT+'ers 'door God geschapen' moeten worden gerespecteerd

AKP plaatsvervangend voorzitter Mehmet Özhaseki heeft een verrassende verklaring afgelegd tegenover de pers, door te zeggen dat LGBT+ mensen “geschapen zijn door God” en gerespecteerd moeten worden.

“We kunnen niets anders doen dan hun voorkeuren tot het einde toe respecteren en eerbiedigen,” zei hij tijdens een televisie-interview.

In een verrassend televisie-interview heeft regerend Vice-voorzitter van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) Mehmet Özhaseki gezegd dat LGBT+ “geschapen zijn door God” en dat God niets “minder dan perfect” schept.

“We kunnen niets anders doen dan hun voorkeuren tot het einde toe respecteren en eerbiedigen,” zei hij.

De Turkse AKP-geleide regering is hard opgetreden tegen LGBT+ gemeenschappen, vooral sinds de Gezi Park protesten van 2013.

De jaarlijkse LGBT+ pride parade in Istanbul en andere grote Turkse steden is sinds 2016 verboden, en degenen die hebben geprobeerd om bijeen te komen, werden geconfronteerd met traangas en politiegeweld.

Eerder dit jaar werd een jonge groep kunstenaars van de Boğaziçi-universiteit van Istanboel gearresteerd wegens het “beledigen van religieuze waarden” toen ze een kunstwerk lieten zien waarop de folklorefiguur Shahmaran bovenop de Kaaba was afgebeeld, omringd door trans- en gaypridevlaggen.

De arrestaties leidden tot verdere protesten, waarbij zowel president Recep Tayyip Erdoğan als minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu zeer beledigende taal gebruikten om de LGBT+ studenten te beschrijven.

De verklaring van Özhaseki komt dan ook als een verrassing. In het programma “Politiek thuis met Deniz Tural” op de zender TV100 werd de vice-voorzitter gevraagd naar zijn standpunt over LGBT+’ers. Als antwoord vertelde hij het verhaal van Sümbül Efendi.

Op een dag, zo gaat het verhaal, verzamelde Sümbül Efendi zijn studenten in Istanbul en vroeg hen wat ze zouden doen als ze God waren. Sommigen zeiden dat ze de honger zouden uitroeien, terwijl anderen zeiden dat ze de armoede zouden uitroeien. Maar de laatste student zei dat hij alles zou laten zoals God het geschapen heeft, wat volgens Özhaseki het juiste antwoord was.

“De Almachtige Allah heeft niets onnodig geschapen! Er zit wijsheid in elke schepping,” zei Özhaseki terwijl hij het verhaal vertelde.

“Omdat Allah [LGBT+ mensen] heeft geschapen, hebben ze allemaal een plek in ons hoofd,” zei Özhaseki.

“Ik zou alles laten zoals het is. Allah heeft alles in balans geschapen.”

Bron: Turkse media