Na een anti-LGBT-demonstratie op 18 september in Istanbul, waar enkele duizenden mensen bijeenkwamen om te protesteren, heeft minister van Familie en Sociale Diensten Derya Yanık opgemerkt dat het verspreiden van haat onaanvaardbaar is.

“We kunnen homoseksualiteit niet normaliseren of als normaal beschouwen omdat we waarden hebben, maar de regering moet de fundamentele mensenrechten van ieder mens, iedere burger, beschermen en waarmaken,” zei Yanık, eraan toevoegend dat iedere groep het recht heeft te protesteren.

Yanık merkte op dat het grootste deel van haar professionele leven gebaseerd is op mensenrechten, aangezien zij advocaat is, en zei:

“Wij vinden haatzaaien verkeerd, ongeacht tegen wie het gericht is.”

“Als een van hen iets verkeerds zou doen om chaos te veroorzaken, wie wordt daar dan verantwoordelijk voor gehouden? De overheid kan geen enkele burger opgeven,” voegde ze eraan toe.

Honderden mensen namen deel aan een anti-LGBT bijeenkomst in Istanbul, als reactie op een oproep van tientallen conservatieve verenigingen.

Met spandoeken met slogans als “bescherm je familie en je generatie” drongen de deelnemers aan op een verbod op verenigingen die opkomen voor de rechten van homo’s en transgenders, aan wie de afgelopen jaren het recht is ontzegd om hun bijeenkomsten te houden.

Veel van de demonstranten die verenigingen steunen, droegen slogans als “Zeg nee tegen de maatschappij zonder geslacht” en “Vader + moeder + baby = familie”.

Zij verzamelden zich in de traditioneel conservatieve wijk Fatih voor een manifestatie die eerder de goedkeuring van de Turkse omroepraad had gekregen door er een tv-reclame voor goed te keuren en het evenement als “van algemeen belang” te beschouwen.

Dat standpunt leidde tot een storm van protest van mensenrechtengroeperingen.

Tegenstanders van de mars gingen het internet op om hun steun te betuigen via sociale media, uit solidariteit met de LGBT-aanhangers, met berichten als “nee tegen de mars van de haat”.

Bron: Hürriyet