Een man die bezig was met een echtscheiding heeft vrijdag in de Noord-Turkse provincie Giresun zijn vrouw en haar twee familieleden vermoord.

De verdachte, geïdentificeerd als Nuri Çamur, bezocht het huis waar zijn vrouw Dilek Çamur verbleef in het district Espiye van Giresun, zogezegd om de echtscheidingsprocedure te bespreken.

Na een ruzie begon hij te schieten op zijn vrouw en haar vrouwelijke familieleden, voordat hij het pistool op zichzelf richtte.

Dilek Çamur en twee andere vrouwen, Damla Çubukçu en Ayşe Kılıç, bezweken aan hun verwondingen in het ziekenhuis waar ze naartoe werden gebracht, terwijl Dilek Çamur in het ziekenhuis blijft.

Volgens berichten in de media was het echtpaar een jaar geleden getrouwd en verhuisde de vrouw naar het huis van haar broer alvorens de scheiding aan te vragen.

Vrouwenmoorden

Huiselijk geweld en vrouwenmoorden zijn twee zaken die het land teisteren en de milde straffen voor de daders trekken vaak de woede van het publiek.

Hoewel de wet strenge gevangenisstraffen voorschrijft voor plegers van aanranding en moord, legt de rechtbank soms lagere straffen op als de verdachte “goed gedrag” vertoont, dat wil zeggen berouw toont en zich “goed gedraagt” tijdens de hoorzittingen.

Een paar maanden geleden heeft Turkije een nieuw wetsvoorstel ingediend dat strengere straffen oplegt voor misdaden tegen vrouwen.

Een van de belangrijkste veranderingen in het wetsvoorstel is de beperking van de juridische interpretaties die de weg vrijmaken voor strafvermindering.

Het wetsvoorstel bevat ook strengere straffen voor opzettelijke doodslag, opzettelijk letsel, bedreiging en foltering als het slachtoffer een vrouw is.

Tussen januari en augustus, de laatste beschikbare datum, zijn in totaal 181 vrouwen in Turkije vermoord als gevolg van huiselijk geweld.

De moorden op vrouwen zijn vaak gericht op gescheiden echtgenoten of echtgenoten die willen scheiden van hun man en zijn vaak een product van een verwrongen patriarchale mentaliteit, die moorden rechtvaardigt als een manier om “hun eer te zuiveren” om te voorkomen dat hun ex-echtgenoten hertrouwen.

Volgens het Turkse bureau voor de statistiek (TurkStat) stijgt het aantal echtscheidingen in het land van 136.570 in 2020 tot 174.085 in 2021.

Meer dan 33% van de scheidingen vond plaats binnen de eerste vijf jaar van het huwelijk, terwijl bij de meeste scheidingen de voogdij over de kinderen aan de moeders werd overgedragen.

Bron: Sabah