Turkse politie legt manifestatie voor holebirechten hardhandig stil in Istanbul

Tientallen lhbti-demonstranten zijn gisteren gearresteerd in Istanbul.

Honderden mensen probeerden zondag een Pride-optocht te houden. Dit werd voorkomen door de oproerpolitie die de toegangswegen naar het Taksimplein in het centrum blokkeerde.

Ook veel wegen in de omgeving van het plein werden afgesloten en het openbaar vervoer werd stopgezet. Volgens persbureau AFP werden meer dan 150 mensen opgepakt.

Ook werden er drie Nederlanders gearresteerd, meldt het Turkse persbureau Bianet. Demonstranten werden geboeid weggevoerd in busjes.

In de loop van de avond werden de arrestanten weer vrijgelaten. Eerder op de dag zou de politie ook langs verschillende gay-bars zijn gegaan.

De laatste keer dat er een Pride-optocht in Istanboel werd gehouden was in 2014. Daar liepen destijds tienduizenden deelnemers aan mee en was daarmee het grootste lhbti-evenement in de islamitische wereld.

Maar sindsdien wordt de optocht keer op keer verboden door de Turkse autoriteiten omdat die tot ‘ongeregeldheden’ zou kunnen leiden.

Dit jaar werd voor het eerst niet alleen de optocht, maar ook elk ander Pride-evenement verboden, waarmee activiteiten zoals een avondje speeddaten of een picknick in het park illegaal werden.

Sinds president Erdoğan in 2014 is aangetreden, is er een conservatievere wind gaan waaien in Turkije. De Turkse president heeft zich in het verleden neerbuigend uitgelaten over lhbti’ers.

Vorig jaar zei Erdoğan over de jongerenafdeling van zijn AK-partij dat hij ‘blij’ was dat dit ‘geen lhbti-jeugd’ was. Deze uitspraak deed hij kort nadat vier studenten waren opgepakt voor het maken van een kunstwerk met lhbti-symbolen.

De organisatie van de Istanboelse Pride laat online weten ‘samen sterk te staan’ en ‘kracht te putten uit verzet.’

Homoseksualiteit

De aanhoudingen begonnen al voor het begin van de verboden demonstratie, waarbij de oproerpolitie cafés en straten binnenviel in een schilderachtige wijk van Istanbul in de buurt van het Taksimplein waar het evenement zou worden gehouden.

De mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, Dunja Mijatovic, had er bij Turkse functionarissen op aangedrongen de mars door te laten gaan en de veiligheid van de demonstranten te waarborgen.

“De mensenrechten van LGBTI-mensen in Turkije moeten effectief worden beschermd”, zei ze in een verklaring.

De “Pride Parade” in de Turkse miljoenenstad kon ruim tien jaar lang ongehinderd plaatsvinden en het aantal deelnemers nam gestaag toe.

Na een spectaculaire mars in 2014 waar meer dan 100.000 mensen aan deelnamen, hebben de Turkse autoriteiten de optocht jaar na jaar verboden, officieel om veiligheidsredenen.

Bron: Nederlandse media