Sinds de Russische leider Vladimir Poetin een gedeeltelijke mobilisatie in Rusland heeft aangekondigd omdat Moskou terrein verliest in de oorlog in Oekraïne, is de zuidelijke provincie Antalya de meest geliefde stad voor Russen die het land willen verlaten.

Touroperators merkten op dat de ticketprijzen aanzienlijk zijn gestegen door de grote vraag en zeiden dat hoewel de prijs van een enkele reis naar Antalya op sommige vluchten tot 70.000 Turkse lira is gestegen, het bijna onmogelijk is een stoel te vinden.

Terwijl degenen die geen plaats konden vinden in de vliegtuigen over land naar Antalya gingen, annuleerden ongeveer 30 Russen die naar Antalya op vakantie en voor zakelijke doeleinden kwamen, hun vluchten naar Rusland.

Ambtenaren merkten op dat sommige Russische luchtvaartmaatschappijen de verkoop van tickets aan mannen tussen 18 en 65 jaar, die in aanmerking komen voor militaire dienst, hebben verboden.

Toeristische bedrijven kondigden aan dat degenen die reispakketten hebben gekocht van Russen tussen 18-65 jaar die in aanmerking komen voor militaire dienst, hun geld terugkrijgen nadat de kosten zijn afgetrokken.

Toeristische bedrijven kondigden aan dat terugbetalingen zullen worden gedaan aan degenen die een tourpakket onder deze mensen hebben gekocht, terwijl degenen die vóór 21 september vliegtickets hebben gekocht ook volledig zullen worden terugbetaald.

Russen die in Antalya wonen zeiden dat veel van hun familieleden naar Antalya wilden komen, en de andere meest gevraagde steden zijn Istanbul en de westelijke provincie İzmir.

Russen vluchten ook naar andere landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten en Georgië.

Geen bluf

Poetin kondigde op 21 september een gedeeltelijke mobilisatie in Rusland aan nu de oorlog in Oekraïne bijna zeven maanden duurt, en waarschuwde het Westen dat “het geen bluf is” dat Rusland alle beschikbare middelen zou gebruiken om zijn grondgebied te beschermen.

Het totale aantal reservisten dat bij de gedeeltelijke mobilisatie is opgeroepen, bedraagt 300.000, aldus ambtenaren.

De televisietoespraak van de Russische leider tot de natie komt een dag nadat door Rusland gecontroleerde regio’s in Oost- en Zuid-Oekraïne plannen aankondigden om te stemmen over de vraag of zij een integraal deel van Rusland zullen worden.

De door het Kremlin gesteunde pogingen om vier regio’s op te slokken zouden de weg kunnen vrijmaken voor een oorlogsescalatie na Oekraïense successen.

Poetin beschuldigde het Westen van “nucleaire chantage” en wees op “verklaringen van enkele hoge vertegenwoordigers van de belangrijkste NAVO-landen over de mogelijkheid om massavernietigingswapens tegen Rusland te gebruiken”.

Kort na de aankondiging van Poetin liepen de vluchten uit het land snel vol en werden meer dan 1000 mensen gearresteerd bij zeldzame anti-oorlogsdemonstraties in het hele land.

Bron: Hürriyet