De Turkse president zal eind juni het startschot geven voor het boren van een parallel kanaal naar de Bosporus, dat de Zee van Marmara met de Zwarte Zee verbindt. Een nutteloos en schadelijk project, klagen de tegenstanders ervan aan.

Adil Karaismailoğlu, de minister van Transport, verklaarde dat het Kanaal van Istanbul zijn stempel in de geschiedenis zal drukken als een garantie voor de onafhankelijkheid en soevereiniteit van de Republiek Turkije:

“Met het kanaal zal Turkije tot de logistieke wereldleiders behoren. Er zullen 500 duizend mensen worden tewerkgesteld en de economie zal 28 miljard dollar bijdragen. Turkije zal een speler worden in de wereldwijde maritieme handel.”

De openingsceremonie zal worden gehouden met de deelname van president Recep Tayyip Erdoğan en minister van Transport en Infrastructuur Adil Karaismailoğlu.

Minister van Transport en Infrastructuur Adil Karaismailoğlu verklaarde dat het Kanaal van Istanbul “een project is dat de wereldeconomie en -handel vorm zal geven” en onderstreepte tevens de bijdrage die het project zal leveren aan de nationale onafhankelijkheid van Turkije:

“Ons project, dat de doeltreffendheid van Turkije in de wereldhandel zal vergroten en Turkije een leidende positie in de economische wereldcorridors zal bezorgen, zal zijn stempel in de geschiedenis drukken als een garantie voor de onafhankelijkheid en soevereiniteit van de Republiek Turkije, die gelegen is aan de belangrijkste handelscorridors van de ontwikkelingswereld.”

Waarom het Kanaal van Istanbul?

Uit gedetailleerde analyses die zijn uitgevoerd, dat Turkije tot een logistieke wereldmacht in de nieuwe wereldorde moet maken, Turkije in zijn geheel moet ontwikkelen en meer werkgelegenheid moet scheppen, is ook gebleken dat er behoefte is aan een ‘alternatieve waterweg’ transportcorridor in de regio vanwege de toenemende scheeps- en vrachtdichtheid.

Het is de bedoeling het scheepsverkeer van Istanboel, dat zich op het kruispunt van de Midden- en de Noord-Zuidcorridor bevindt, in goede banen te leiden en Turkije een leidende positie te geven in de handelscorridors van de wereld dankzij het Kanaal van Istanboel.

“Turkije zal het belangrijkste logistieke centrum van de wereld worden”

Het Kanaal van Istanbul, dat in alle opzichten het visieproject van Turkije is om de historische en culturele textuur van de Bosporus te beschermen, de belasting door het zeeverkeer te verminderen en de verkeersveiligheid te waarborgen, zal in dienst van het land worden gesteld als alternatieve waterweg in Marmara, de locomotief van de Euraziatische regio.

Bron: Turkse media