De Turkse minister van Vervoer Adil Karaismailoğlu (AKP) heeft de burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, voor de rechter gedaagd en eist 250.000 lira (15.800 euro).

Dat kwam omdat hij de minister had bekritiseerd omdat hij de bevolking niet had geraadpleegd over de plannen de luchthaven Atatürk.

De Turkse minister van Transport Adil Karaismailoğlu heeft een rechtszaak aangespannen tegen de burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, waarin hij eist 250.000 lira te ontvangen als schadevergoeding.

Op 9 april werd minister Karaismailoğlu door verslaggevers gevraagd wat hij vond van de belofte van de oppositie dat de luchthaven Atatürk van Istanbul zou worden opengesteld voor commerciële vluchten als zij bij de komende verkiezingen aan de macht zouden komen.

In antwoord daarop zei de minister dat de regering binnenkort een deel van het gebied zal omvormen tot een tuin van de natie (“Millet Bahçesi”).

“De kwestie van de luchthaven Atatürk is gesloten; zij is voorbij. De noord-zuidbaan van het vliegveld wordt hoe dan ook omgevormd tot een tuin van de natie. Het ministerie van Milieu heeft een aanbesteding uitgeschreven; ze staan op het punt ermee te beginnen [met de aanleg]. Het zal bestaan uit een gebied van 2 miljoen vierkante kilometer,” zei Karaismailoğlu.

De opmerkingen van de minister hebben geleid tot een wijdverspreide veroordeling van verschillende figuren, met inbegrip van de burgemeester van Istanbul, Imamoğlu van de belangrijkste oppositie Republikeinse Volkspartij (CHP).

İmamoğlu zei dat het ministerie rekening moet houden met de mening van de mensen bij het nemen van dergelijke beslissingen.

“De minister van transport is een miserabel persoon…Kijk naar zijn arrogantie; het is alsof die plaats [Atatürk Luchthaven] als een erfenis aan hem is nagelaten. Hij zou niet in staat zijn om zijn hoofd te wikkelen rond dergelijke kwesties. De kwestie van de luchthaven Atatürk is niet afgesloten in het geweten van de mensen,” zei İmamoğlu in een programma gepresenteerd door journalist İpek Özbeyon Halk TV op 9 april.

Bron: Turkse media