Turkije is op weg om de logistieke supermacht te worden van een uitgestrekte geografie die zich uitstrekt van Londen tot Peking, van Siberië tot Zuid-Afrika, heeft president Recep Tayyip Erdoğan op 12 april gezegd.

President Erdoğan verklaarde dat de wereld al enige tijd buitengewone perioden doormaakt als gevolg van pandemieën en oorlogen:

“De dubbelzinnigheden die worden veroorzaakt door economische, sociale en politieke crises die het leven van iedereen beïnvloeden, gaan steeds verder. Het productie- en bevoorradingssysteem, dat tijdens de pandemie is stukgelopen, moet nog worden hersteld. Integendeel, door de oorlog in het noorden van de Zwarte Zee worden de produktie- en bevoorradingskanalen met nieuwe bedreigingen geconfronteerd”.

“Opdat Turkije deze moeilijke periode te boven zou komen en zijn doelstellingen zo spoedig mogelijk zou bereiken, streven wij ernaar de volledige kracht, de middelen en het potentieel van ons land te mobiliseren.”

“Dankzij Allah zijn we hierin geslaagd tijdens de pandemie, en nu nemen we de stappen die de wereldwijde crisis, die nieuwe dimensies heeft gekregen door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, in een kans kunnen veranderen,” zei president Erdoğan.

De president vervolgde als volgt: “Vandaag is Turkije het enige land dat zijn nauwe betrekkingen met beide strijdende partijen onderhoudt en ervoor zorgt dat er concrete vooruitgang wordt geboekt voor de oplossing van de problemen door de partijen samen te brengen. Wij streven ernaar onze verwezenlijkingen op politiek en diplomatiek gebied de drijvende kracht te laten zijn achter ons doel om ons land tot een van de tien grootste economieën ter wereld te maken. Het is duidelijk dat wij de repercussies van de moeilijkheden op wereldniveau voelen”.

President Erdoğan sprak over het Turkse masterplan voor vervoer en logistiek 2053:

“Turkije is op weg om de logistieke supermacht te worden van een uitgestrekt geografisch gebied dat zich uitstrekt van Londen tot Peking, van Siberië tot Zuid-Afrika. Wij hebben onze investeringen versneld om een zo groot mogelijk deel te krijgen van het potentieel dat in andere landen zal ontstaan.

“Het is bekend dat de VS voor 2 triljoen dollar aan infrastructuurinvesteringen plannen, terwijl China voor 559 miljard dollar aan infrastructuurinvesteringen plant. Turkije van zijn kant heeft al grote vooruitgang geboekt op dit gebied door tussen 2003 en eind 2021 voor 172 miljard dollar te investeren in vijf belangrijke sectoren”.

Bron: Hürriyet