Mensen bidden voor het eten van iftar

In de islamitische traditie heeft de ramadan een bijzondere betekenis omdat de Koran in de ramadan voor het eerst aan Profeet Mohammed werd geopenbaard.

Vasten is een van de pijlers van de islam en moslims vasten van zonsopgang tot zonsondergang gedurende de hele maand Ramadan.

Voor moslims die op het noordelijk halfrond wonen, kan de Ramadan in de lente of in de zomer een uitdaging zijn omdat de dagen dan langer zijn, wat betekent dat zij meer dan 15 uur per dag moeten vasten.

Hoewel het een uitdaging is, is vasten in feite een gezonde gewoonte en wordt het vaak door artsen aangeraden.

De Griekse arts Hippocrates raadde vasten aan voor een betere gezondheid, terwijl een aantal grote religies vasten aanraden voor een betere geest.

Hoewel vasten meestal wordt gedaan als een religieuze praktijk, vasten tegenwoordig meer en meer mensen vanwege de duidelijke voordelen voor de gezondheid.

Veroudering slagaders

Vorig jaar ontdekten onderzoekers van de Georgia State University in Atlanta (VS) dat ons lichaam tijdens vasten en een koolhydraatarm dieet een molecuul aanmaakt dat veroudering van onze slagaders kan tegengaan.

Maar wat doet vasten precies met ons lichaam?

Over het effect van vasten op ons lichaam zei diëtiste Vildan Çelik het volgende:

“Ons spijsverteringsstelsel verbruikt de meeste energie in ons lichaam. Terwijl het deze energie gebruikt, vormt het een rivaal voor alle andere functionerende systemen en organen, zoals het immuunsysteem, de hersenen en de spieren. Door 16 uur te vasten, kun je je spijsverteringsstelsel tot rust brengen, waardoor andere organen de kans krijgen om meer energie te verbruiken,” aldus Çelik.

De basis- en complexe koolhydraten die we innemen bij Suhur, de maaltijd vóór het vasten, kunnen energie leveren voor de eerste acht uur van de dag.

Na de eerste acht uur kunnen de eiwitten die we tijdens Suhur innemen voor extra ondersteuning zorgen gedurende 12 uur. Op deze manier zal slim eten tijdens het vasten of in de Ramadan, zelfs tijdens de langste uren, geen ongewenste gezondheidseffecten veroorzaken.

Voor iftar, de maaltijd die het vasten verbreekt, moeten granen je eerste keuze zijn, volgens Çelik. “Rijst, quinoa en siyez tarwe zijn vasten-vriendelijke granen. Ook tijdens het breken van het vasten moet men heel goed kauwen en veel water drinken,”

“Je kunt in de behoefte van het lichaam aan suiker voorzien met vers of gedroogd fruit. Je moet ook veel groenten eten. Eieren zijn een perfecte bron van eiwitten, dus je kunt ze bij voorkeur eten tijdens suhoor,” zei Çelik.

Bron: Sabah