De chief executive officer van een cosmeticabedrijf, die ooit aan het hoofd stond van de Turks-Amerikaanse Business Associatie (TABA/AmCham) is aangeklaagd voor cocaïnesmokkel. Dat meldde de krant Sabah.

Ali Osman Akat werd in december 2021 gearresteerd, volgens het woensdag gepubliceerde rapport, omdat hij de “ontvanger” was van een lading cocaïne.

Hij behoorde tot zes andere bedrijfseigenaren die betrokken waren bij de smokkelregeling.

A. werd erbij betrokken toen 111 kilogram cocaïne in twee afzonderlijke pakketten vanuit Colombia onder het mom van “cosmetische producten” werd verscheept naar een zakenadres in Istanbul dat aan A. was gelinkt.

De smokkelbende kwam aan het licht toen de Duitse autoriteiten hun Turkse collega’s waarschuwden over mogelijke drugstransporten van Colombia naar Turkije via een route die Panama, de Verenigde Staten en Duitsland omvatte.

In november hadden Duitse douanebeambten “zwarte cocaïne” aangetroffen in een luchtvracht op een niet nader genoemde luchthaven.

De Turkse douaneautoriteiten gaven groen licht voor de levering van de vracht in een poging de ontvangers op heterdaad te betrappen.

Agenten van de gendarmerie vielen het kantoor binnen waar de lading werd afgeleverd en hielden A. en anderen aan.

De zakenman beweerde dat hij niets met de lading te maken had, maar werd vier dagen na zijn aanhouding in voorlopige hechtenis genomen, samen met twee andere verdachten. Er moet nog een datum voor de rechtbank worden vastgesteld.

Bron: Sabah