Buitenlanders die in Turkije een huis willen kopen om Turks staatsburger te worden, zullen nu meer moeten betalen, aldus berichten woensdag, in een stap die komt nu de verkoop aan buitenlandse kopers, met name Russen en Oekraïners, een hoge vlucht neemt.

Het bedrag dat buitenlanders moeten betalen voor een eigendom en dat ze minstens drie jaar in hun bezit moeten houden om een Turks paspoort te krijgen, zal worden opgetrokken tot 400.000 dollar (5,84 miljoen TL), meldden lokale media, onder verwijzing naar een besluit dat dinsdag op de kabinetsvergadering werd besproken.

Ankara heeft de burgerschap-voor-huizen regeling in 2017 aangenomen. Een jaar later verlaagde het de minimumprijs tot $ 250.000, van $ 1 miljoen, om buitenlandse kopers aan te trekken.

De herziene regeling zal binnenkort in de Staatscourant worden aangekondigd, aldus de rapporten.

Tussen 2017 en 2020 hebben zo’n 7 000 buitenlanders via de aankoop van een huis het staatsburgerschap gekregen, zei de regering vorig jaar.

Naast het onroerend goed, die in aanmerking komen voor het staatsburgerschap omvatten buitenlanders waarvan is vastgesteld dat ze ten minste een investering van $ 500.000 in het land hebben gedaan.

Ook buitenlanders waarvan is vastgesteld dat zij ten minste 50 mensen in dienst hebben, buitenlanders die ten minste 500 000 dollar op Turkse banken hebben gestort en daar ten minste drie jaar hebben bewaard, buitenlanders die ten minste 500 000 dollar aan overheidsschuld hebben gekocht en daar drie jaar hebben bewaard, of buitenlanders die ten minste 500 000 dollar aan risicokapitaal of onroerendgoedfondsen hebben gekocht, komen in aanmerking.

Breekt record

Buitenlandse woningverkopen – voornamelijk aan Iraniërs, Irakezen, Russen en Afghanen – bereikten een record van 58.576 eenheden in 2021, volgens officiële gegevens, een stijging van 43,5% jaar-op-jaar.

Het vorige jaarrecord werd gevestigd in 2019 met 45.483 eenheden verkocht aan buitenlandse kopers.

De verkoop klom in februari met 54,9% jaar-op-jaar tot 4.591 woningen, volgens de officiële gegevens. Iraniërs voerden de lijst aan omdat ze 711 huizen kochten, gevolgd door Irakezen met 633 en Russen met 509.

De vastgoedmarkt is de laatste tijd in beweging gekomen doordat Russen en Oekraïners die de oorlog zijn ontvlucht, zijn gevlucht om zich bij hun familie in Turkije te voegen, terwijl anderen ervoor kozen om te huren of onroerend goed te kopen.

Rusland lanceerde op 24 februari een invasie in Oekraïne, wat verstikkende Westerse sancties uitlokte.

De verkoop van huizen steeg in januari-februari met 55,5% op jaarbasis tot 8.843, zo bleek uit de gegevens.

De verkoop is versneld doordat de depreciatie van de Turkse lira Turks vastgoed aantrekkelijker heeft gemaakt voor buitenlandse kopers.

De autoriteiten voeren een nieuw economisch beleid van lage rentevoeten om de kredietverlening, de export en de investeringen te stimuleren en zeggen dat dit het land zal helpen om de inflatie het hoofd te bieden.

Bron: Sabah