Ümitcan Uygun (foto links) en Aleyna Çakır (foto rechts)

Ümitcan Uygun, die de hoofdverdachte is van de moord op een vrouw genaamd Aleyna Çakır, is veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf wegens “zware mishandeling” in de zaak van de dood van Esra Hankulu.

Een Turkse rechtbank heeft Ümitcan Uygun veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf wegens “zware mishandeling” in de zaak van de dood van Esra Hankulu.

Uygun werd in augustus in Ankara aangehouden nadat de 25-jarige Esra Hankulu dood was aangetroffen in de wijk Mamak.

De politie stelde op basis van beelden van bewakingscamera’s en getuigenverklaringen vast dat Uygun de laatste persoon was met wie Hankulu een ontmoeting had.

In een aanklacht van de hoofdofficier van justitie in Ankara staat dat Uygun Hankulu heeft vermoord en dat de andere twee verdachten met het strafrechtelijke bewijsmateriaal hebben geknoeid.

Aleyna Çakır (links), Esra Hankulu (midden), en Ümitcan Uygun (rechts)

Ümitcan Uygun, die de hoofdverdachte is van de moord op Aleyna Çakır in 2020, werd ondanks overweldigend bewijsmateriaal niet gearresteerd voor de moord op Çakır.

Uygun, een gewelddadige man, genoot na de moord op Çakır maandenlang straffeloosheid ondanks het delen van video’s van zichzelf waarin hij de vrouw sloeg en bleef na haar dood dood doodsbedreigingen uiten op sociale media, maar er werden geen juridische stappen tegen hem ondernomen totdat hij een video van zichzelf deelde waarin hij drugs gebruikte.

Uygun richtte zich tot minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu en president Recep Tayyip Erdoğan voor hulp in het licht van de tegen hem gerichte reacties.

Ook zijn moeder stierf op verdachte wijze, waarbij Uygun beweerde dat het om zelfmoord ging.

Aleyna Çakır’s dood op 3 juni vorig jaar werd ook als zelfmoord bestempeld, ondanks een autopsierapport dat mannelijk DNA onder haar vingernagels, kneuzingen rond haar lichaam en haar doodsoorzaak als verstikking met een badjasgordel onthulde.

Kort nadat het lichaam van Aleyna Çakır was gevonden, werden op sociale media videobeelden uitgezonden waarop Uygun te zien was hoe hij Çakır mishandelde, die bewusteloos op de grond leek te liggen.

Ook werd bekend dat Çakır na dit incident bij de politie aangifte had gedaan van Uyguns mishandeling, en dat de politie een straatverbod van een maand had uitgevaardigd tegen de aanvaller, die de video had verwijderd nadat hij zijn getuigenis bij de politie had afgelegd.

Na de dood van Aleyna Çakır verklaarden buren dat zij Uygun, een aanhanger van de Nationalistische Beweging Partij (MHP), de jonge vrouw vaak hoorden mishandelen en dat zij vermoord had kunnen worden, maar dat de verdachte na het afleggen van een verklaring opnieuw werd vrijgelaten uit politiehechtenis.

DNA-bewijs verzameld op het lichaam van Çakır kwam overeen met dat van Uygun.

Bron: Turkse media