Foto: Hüseyin (62) en Ali Torunlar (57) en Veysel Ü. (rechts)

De 32-jarige Veysel Ü., de verdachte van de dubbele McDonald’s-moord in Zwolle, blijft nog  minstens negentig dagen in de cel.

De schutter is vandaag voorgeleid. Volgens justitie lijkt het erop dat Ü., die zich na de moord meldde bij de politie, de schutter is.

De McDonald’s-vestiging in Zwolle-Noord werd op 30 maart opgeschrikt door een reeks schoten.

Terwijl de ongeveer honderd gasten in paniek naar buiten renden, bezweken de broers Hüseyin (62) en Ali Torunlar (57) uit Zwolle ter plekke aan hun verwondingen. In het restaurant zaten veel kinderen, die net terugkeerden van een schoolvoetbaltoernooi.

Veysel uit Rozendaal wordt verdacht van de dubbele moord. De man meldde zich nog dezelfde avond op het politiebureau in Deventer en legde een verklaring af.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie liet enkele dagen later al weten ervan uit te gaan dat Veysel Ü. de schutter is die Hüseyin en Ali doodde.

De schutter is vandaag voorgeleid in de rechtbank in Zwolle. De drie rechters hebben het voorarrest van Veysel Ü. verlengd met negentig dagen.

Bepaalde beperkingen houden in dat Veysel Ü. alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Hierdoor zitten ook naasten van de Turks-Nederlandse ondernemer nog vol vragen.

Veysel Ü. runt een groothandel in Turkse levensmiddelen bij Arnhem. Hij kocht vorig jaar met zijn vrouw een villa in Rozendaal. Het stel woont daar met hun twee jonge kinderen. De woning staat sinds enkele maanden geleden opnieuw te koop.

Naar het motief achter de dubbele moord is het nog raden. In Arnhem en Zwolle doen verschillende lezingen de ronde.

Scenario’s gaan van ruzie over drugs en schulden tot eerwraak en afpersing. De politie zwijgt nog in alle talen. Bekend is alleen dat het rechercheonderzoek de naam “Tanzania” heeft gekregen.

De naam van het bedrijf van Veysel Ü. komt voor in een rechtszaak van 9 maart dit jaar.

Ü.’s importbedrijf kocht een grote hoeveelheid mondkapjes in van een textielbedrijf uit Turkije. Over de levering van de mondmaskers wisselde hij en dat bedrijf heel veel berichten uit, zo staat in het rechtbankvonnis te lezen.

Daaruit bleek dat Ü. de betalingsafspraken niet kon of wilde nakomen, toen hij de mondkapjes eenmaal had. De rechtbank veroordeelde Veysel Ü. tot een betaling aan het textielbedrijf van zo’n 186.674 euro.

Bron: Nederlandse media