Foto: Hüseyin (62) en Ali Torunlar (57) en Veysel Ü. (rechts)

De 33-jarige Veysel Ü., de verdachte van de McDonald’s-moorden in Zwolle, is ernstig gewond geraakt in de penitentiaire inrichting in Dordrecht.

Hij heeft een spijker met een lengte van 13 centimeter in zijn lichaam geslagen en moest met spoed worden geopereerd.

Zijn naam is niet naar buiten gebracht, maar diverse bronnen, ook bij justitie, bevestigen dat het om Veysel Ü. gaat.

Op 7 juli ontbrak de Rozendaler tijdens de eerste pro-formazitting in de rechtbank in Zwolle. Dat was vooraf al aangekondigd maar leidde toch tot speculaties.

Tijdens de zitting maakte de officier van justitie bekend dat hij er ook niet had kunnen zijn, omdat hij recent was geopereerd. De wildste verhalen deden vervolgens de ronde. Hij zou zijn aangevallen. Hij zou een suïcidepoging hebben ondernomen.

De politie heeft de toedracht van het incident onderzocht en gaat uit van een poging tot suïcide. In een nadere toelichting zegt een woordvoerder dat is gebleken dat het om een ‘impulsieve actie’ ging van de gevangene.

Onwel

Volgens het verslag van justitie gaf op vrijdag 1 juli een gedetineerde bij het afdelingspersoneel aan dat hij zich onwel voelde.

Via de medische dienst is de man overgebracht naar het ziekenhuis, waar zijn gezondheidstoestand snel verslechterde.

Bij onderzoek in het ziekenhuis bleek dat de man een metalen spijker van ongeveer 13 centimeter in zijn lichaam had. Die zat volgens de arts op dat moment reeds enkele dagen in zijn lichaam. De spijker is operatief verwijderd.

Onderzoek

In een eerste gesprek met de politie na de operatie wilde de man niet vertellen hoe de spijker in zijn lichaam terecht kwam.

Op basis van bestudering van camerabeelden en verslagen van medewerkers kwam de politie tot de conclusie van een poging tot suïcide.

Bomvolle McDonald’s

Veysel Ü. schoot op 30 maart midden in een bomvolle McDonald’s de Zwolse broers Ali en Hüseyin Torunlar dood. Hij heeft volgens zijn advocaten uit paniek gehandeld vanwege zware bedreigingen aan zijn adres en omdat hij voor ruim een miljoen euro door toedoen van zijn slachtoffers het schip in zou zijn gegaan.

Hij gaf zichzelf later op de avond aan bij de politie in Deventer. Het pistool en zijn telefoon gooide hij onderweg uit de auto. Daar is later tevergeefs uitgebreid naar gezocht.

Risico’s

Op de vraag of het normaal is dat een gevangene op een arbeidszaal kan beschikken over een 13 centimeter lange spijker zegt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen:

“Gevangenen gaan zo snel mogelijk aan het werk. We laten ze niet maanden op cel zitten. Dat gaat vaak om laagdrempelig assemblage- of montagewerk. We screenen vooraf wel de risico’s en houden het gedrag van de gevangene en het gebruik van materialen in de gaten.”

Bron: Nederlandse media