Erdoğan, Assad ontmoeten elkaar mogelijk in Oezbekistan: Verslag

De Turkse president Erdoğan en de Syrische president Bashar Al-Assad zouden elkaar kunnen ontmoeten in de marge van de komende top van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) in Oezbekistan, volgens berichtgeving van het semi-officiële Iraanse agentschap Tasnim.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en de Syrische president Bashar Al-Assad zullen elkaar mogelijk ontmoeten in de marge van de komende top van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) in Samarkand, Oezbekistan, volgens berichtgeving van het Iraanse semi-officiële agentschap Tasnim.

Het Iraanse persagentschap onderstreepte dat de ontmoeting zou plaatsvinden op voorwaarde dat de Turkse delegatie en Al-Assad elkaar ontmoeten.

De jaarlijkse top van de staatshoofden van de SCO in 2022 zal op 15 en 16 september in het Centraal-Aziatische land worden gehouden.

Na een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin eerder deze maand in Sochi, had Erdoğan aangekondigd dat hij zou deelnemen aan de top van de Shanghai Cooperation Organization.

Erdoğan had gezegd dat Poetin hem had gevraagd dit te doen. “De top van de Shanghai Organisatie zal in september in Oezbekistan worden gehouden. In onze ontmoeting heeft Poetin mij ook gevraagd, en ik zal hopelijk de bijeenkomst daar bijwonen,” had Erdoğan gezegd.

De voormalige Turkse minister van Buitenlandse Zaken en een hoge adviseur van de Overwinningspartij, Prof. Dr. Şükrü Sina Gürel, zei dat zowel Erdoğan als Assad waren uitgenodigd voor de top en dat de twee mogelijk een ontmoeting zouden hebben.

“Het blijkt dat Assad ook door Poetin is uitgenodigd. Zowel Erdoğan als Assad – aan het hoofd van de legitieme Syrische regering – zijn dus uitgenodigd. Dit is een hoopvolle ontwikkeling. Ze zouden samen kunnen komen,” vertelde Gürel aan KRT TV.

Bron: Turkse media