Turkse voetbalclub Fenerbahçe daagt ministerie van Binnenlandse Zaken voor de rechter wegens beschuldigingen van wedstrijdvervalsing in 2011

De Turkse voetbalclub Fenerbahçe klaagt het ministerie van Binnenlandse Zaken aan omdat het in 2011 een aanklacht wegens wedstrijdvervalsing heeft ingediend.

In een verklaring zei Fenerbahçe dat de “ernstige nalatigheid van de openbare aanklagers en de politie” de club schade had berokkend.

De Turkse voetbalclub Fenerbahçe heeft een rechtszaak aangespannen tegen het ministerie van Binnenlandse Zaken in verband met een onderzoek naar wedstrijdvervalsing dat in 2011 werd geopend.

In een verklaring die is ingediend bij het openbaarmakingsplatform (KAP), zegt Fenerbahçe dat de “ernstige nalatigheid van de openbare aanklagers en de politie” de club schade heeft berokkend.

“We willen graag met het publiek delen dat er een rechtszaak is gestart bij de 6e administratieve rechtbank van Istanbul met een eis van geldelijke en niet-geldelijke schadevergoeding en een herstel van de reputatie van Fenerbahçe,” aldus de verklaring.

De aanklachten voor wedstrijdvervalsing van 2011 werden ingediend door aanklagers die banden hebben met de in de VS gevestigde islamitische prediker Fethullah Gülen, wiens netwerk het vermoedelijke brein is achter de mislukte couppoging van 15 juli 2016.

Wedstrijdvervalsing

Het Turkse voetbal werd op dat moment geteisterd door beschuldigingen van wedstrijdvervalsing, waarvan Fenerbahçe werd beschuldigd de speerpunt te zijn.

De voormalige voorzitter van Fenerbahçe, Aziz Yıldırım, werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf op beschuldiging van wedstrijdvervalsing en het oprichten van een illegale organisatie. Hij zat een jaar achter de tralies.

Tijdens zijn proces ontkende hij de beschuldigingen en zei hij dat de zaak speciaal was opgezet om de club uit Istanbul te ondermijnen.

In 2016 verklaarde een aanklager van Istanbul dat de beschuldigingen van wedstrijdvervalsing in 2011 een complot waren van Gülen-aanhangers, die waren geïnfiltreerd in de Turkse justitie en politie, om de club erin te luizen en het bestuur omver te werpen.

Bron: Turkse media