Turkse oppositieleiders dragen gezamenlijke kandidaat voor tegen Erdoğan

De zes oppositieleiders van Turkije zijn op 21 augustus voor de zesde keer bijeengekomen en hebben aangekondigd dat zij een gezamenlijke presidentskandidaat tegen Erdoğan willen voordragen.

De leiders van de zes oppositiepartijen van Turkije kwamen op 21 augustus voor de zesde keer bijeen en zeiden dat ze “vastberadener en hoopvoller” waren dan in februari, toen ze hun eerste bijeenkomst hielden.

Na een zes uur durende vergadering op 21 augustus gaven de oppositieleiders een gezamenlijke verklaring uit, waarin ze zeiden dat de kandidaat die ze zullen nomineren om het op te nemen tegen president Recep Tayyip Erdoğan “ieders president zal zijn”.

De vergadering werd gehouden in het hoofdkwartier van de Saadet Partisi in de hoofdstad Ankara en werd bijgewoond door de voorzitters van de belangrijkste oppositie Republikeinse Volkspartij (CHP), İYİ (Goede) Partij, en Saadet Partisi, Democratische Partij, Toekomst Partij en DEVA Partij.

De voorzitters kondigden aan dat zij hun volgende bijeenkomst op 2 oktober in het hoofdkwartier van de CHP zouden organiseren.

“Wij zijn de hoop van onze natie geworden door onze vastberadenheid om voor de eerste keer samen te komen op 12 februari 2022 om te stoppen tegen de natuurlijke resultaten van het presidentiële executieve systeem die ons land snel naar een ramp hebben geduwd, d.w.z. faillissement in de economie, onbetrouwbaar worden in de binnenlandse en internationale politiek, corruptie in openbare instellingen en kaders, en sociologische en psychologische ineenstorting,” luidde de verklaring.

De leiders beloofden ook “een einde te maken aan de sociale polarisatie” en “te zorgen voor sociale vrede” in het land.

“De taal van woede en haat zal verliezen; vriendelijkheid en wederzijds respect zullen winnen. De democratie en de rechtsstaat zullen worden gehandhaafd.”

“Er zal een effectieve politiek worden ontwikkeld die morele degradatie en morele schade zal tegengaan. Omkoperij en vriendjespolitiek zullen verdwijnen; rechtvaardigheid, eerlijkheid en verdiensten zullen komen”, aldus de verklaring.

Bron: Turkse media