De Russische president Vladimir Poetin (R) schudt handen met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in Sotsji, op 5 augustus 2022

Turkije heeft zijn invoer van Russische olie dit jaar verdubbeld, meldde Reuters maandag, wat onderstreept hoe de twee landen hun samenwerking hebben verdiept ondanks de westerse sancties die aan Moskou zijn opgelegd vanwege zijn invasie in Oekraïne.

Volgens cijfers van Refinitiv Eikon verhoogde Turkije de olie-invoer uit Rusland dit jaar tot meer dan 200.000 vaten per dag (bpd), vergeleken met slechts 98.000 bpd voor dezelfde periode van 2021.

De stijging van de verkoop komt na een ontmoeting eerder deze maand waar de Russische president Vladimir Poetin en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan overeenkwamen om een gedeeltelijk betalingssysteem voor Russisch gas in roebels op te zetten.

Rusland is door de westerse sancties gedwongen de prijs van zijn ruwe olie te verlagen. De goedkope energie is een opsteker voor president Recep Tayyip Erdogan, wiens economie worstelt onder het gewicht van een valutacrisis die de inflatie met 80 procent heeft doen stijgen.

Turkije is een van de landen die geweigerd hebben in te stemmen met westerse sancties om Moskou te isoleren na de invasie in Oekraïne.

Hoewel Ankara gewapende drones aan Oekraïne heeft verkocht, heeft het zichzelf in het conflict als bemiddelaar gepositioneerd.

In juli hielp Ankara bij de totstandkoming van een VN-akkoord dat de hervatting van de Oekraïense graantransporten vanuit de Zwarte Zee mogelijk maakt.

De toename van de olieverkoop onderstreept hoe Turkije de vruchten tracht te plukken van het onderhouden van banden met beide partijen in het conflict in Oekraïne.

Rusland voorziet Turkije van meer dan een derde van zijn aardgas en meer dan de helft van zijn graanimport.

De toeristische sector van Turkije, die een belangrijke bron van harde valuta is, is ook sterk afhankelijk van Russische bezoekers, die in 2019 zeven miljoen bedroegen, het grootste aantal uit welk land dan ook.

Onlangs hebben Russen die aan de sancties willen ontsnappen, onroerend goed in Turkije gekocht in de hoop het staatsburgerschap te verwerven.

Muhammet Yasir Taflan, een in Istanbul gevestigde advocaat die gespecialiseerd is in immigratie door middel van investeringen, vertelde dat de Russen dit jaar het programma voor staatsburgerschap door investeringen van het land hebben aangezwengeld.

“Momenteel wordt bijna 60 procent van de huizenverkoop aan buitenlanders door Russen gedaan,” zei hij. “Vorig jaar was dat minder dan één procent.”

Bron: Turkse media