Uit voorlopige bevindingen van een onderzoek naar een ongeval in het zuiden van Turkije waarbij 15 mensen om het leven kwamen, blijkt dat de bus die het ongeval veroorzaakte, de maximumsnelheid ver overschreed.

Vijftien mensen kwamen om het leven en 31 anderen raakten gewond toen een passagiersbus zaterdag op de snelweg Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) in de provincie Gaziantep door een menigte scheurde die was gestopt om de overlevenden van een ander verkeersongeval te helpen.

Negentien anderen kwamen om bij een soortgelijk ongeval in het zuidoosten van Turkijes Mardin kort na het ongeval, waardoor de verkeersveiligheid in de schijnwerpers kwam te staan.

De TAG-snelweg, een drukke route in het zuiden van Turkije, heeft een snelheidsbeperking van 100 km/uur, maar een apparaat dat de snelheid van de bus registreerde, toonde aan dat de bus een snelheid van 130 km/uur had bereikt.

De chauffeur van de bus, die op het ogenblik van het ongeval van Istanbul naar de zuidoostelijke provincie Diyarbakır reed, werd na het incident gearresteerd en beschuldigd van doodslag door nalatigheid, naar aanleiding van de dood van 15 mensen.

De bestuurder heeft tegen onderzoekers gezegd dat hij met een snelheid van ongeveer 110 kilometer per uur reed toen hij het voertuig in de prak reed.

Hij beweerde dat hij de menigte op de plaats van het ongeval laat opmerkte en kon zich niet herinneren of hij op de rem had getrapt toen hij hen zag.

“De bus wilde niet tot stilstand komen, zelfs niet als ik eerder op de rem had getrapt. De afstand was niet veel,” vertelde hij de onderzoekers.

Mardin

Ondertussen spraken twee vrachtwagenchauffeurs, die werden gearresteerd na het ongeval in Mardin waarbij 19 mensen om het leven kwamen.

De chauffeur die de schuld kreeg voor het aanrijden van mensen die bijeengekomen waren om slachtoffers van het eerste ongeluk te helpen, zei ook dat de remmen niet goed werkten.

Bredere weg 

Minister van Transport en Infrastructuur Adil Karaismailoğlu vertelde verslaggevers op maandag dat de ongelukken niet te wijten waren aan de toestand van de weg en dat het erop leek dat ze het gevolg waren van bestuurders- en voertuigfouten.

Sommige inwoners van Mardin beweerden dat het ontbreken van een bredere weg kan hebben bijgedragen tot de ongevallen. Karaismailoğlu zei dat zijn ministerie al werkte aan een alternatieve weg in het gebied waar de ongelukken gebeurden, maar dat ze het werk nu zouden versnellen.

WHO

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die 2021-2030 heeft uitgeroepen tot het Decennium van actie voor verkeersveiligheid, sterven elke dag meer dan 3.500 mensen op de wegen.

Het doel is om tegen 2030 ten minste 50% van de verkeersdoden en -gewonden te voorkomen. Volgens de WHO kunnen jaarlijks bijna 1,3 miljoen doden door verkeersongevallen worden voorkomen, en ongevallen worden wereldwijd als een belangrijke doodsoorzaak beschouwd.

In Turkije eisen verkeersongevallen elk jaar het leven van honderden mensen. Uit gegevens van de verkeersafdeling van de Turkse politie blijkt dat in de eerste zes maanden van 2022 bij verkeersongevallen 920 mensen om het leven kwamen en 127.619 gewond raakten. De belangrijkste oorzaak van de ongevallen waren bestuurdersfouten.

In dezelfde periode werden in het hele land in totaal 88.000 ongevallen gemeld, waarbij bijna 70.000 auto’s en meer dan 25.000 motorfietsen betrokken waren. De meeste ongevallen gebeurden in woonwijken, de rest in dunbevolkte plattelandsgebieden of langs snelwegen.

Fouten van de bestuurder stonden bovenaan de lijst van oorzaken van ongevallen, terwijl zo’n 10 316 ongevallen het gevolg waren van fouten van voetgangers.

Nog eens 2.260 ongevallen werden veroorzaakt door slecht functionerende voertuigen. Te hoge snelheid was de belangrijkste fout van de chauffeurs, hoewel inhalen op smalle wegen ook gevaarlijk bleek.

Bron: Sabah