Een zicht op de Çamlıca toren, in Istanbul, Turkije

De Çamlıca-toren biedt een wijds uitzicht over de Turkse megalopolis Istanbul en heeft sinds zijn opening 788.241 bezoekers getrokken in slechts één jaar tijd, aldus de minister van Vervoer en Infrastructuur van het land.

Minister Adil Karaismailoğlu zei dat nog eens 455.945 mensen de toren aan de Aziatische kant van de stad bezochten tussen 1 januari en 20 augustus.

De toren werd geopend op 29 mei 2021, de verjaardag van de verovering van Istanbul door de Ottomanen in 1453, met een ceremonie bijgewoond door president Recep Tayyip Erdoğan, die ook een residentie in Istanbul heeft in de buurt van de bezienswaardigheid.

De 369 meter hoge toren, gelegen op de gelijknamige heuvel, bevindt zich op een hoogte van 587 meter en is door de Turkse autoriteiten de hoogste toren van Europa genoemd.

Zijn belangrijkste doel was de vervanging van 33 reusachtige antennes die de heuvel vervuilden. Nu is het de enige plaats ter wereld waar 100 verschillende radio-uitzendingen tegelijkertijd op hetzelfde punt kunnen worden uitgezonden, zonder dat de frequenties worden gemengd.

Naast het praktische gebruik voor TV- en radio-uitzendingen heeft de Çamlıca-toren ook een café, een restaurant met twee verdiepingen, souvenirwinkels, tentoonstellingsruimten, een bibliotheek en een paar observatiedekken waar bezoekers op een hoogte van 148 en 153 meter, verdeeld over 13 verdiepingen, het uitzicht op de Aziatische en de Europese zijde van de stad kunnen bewonderen.

De toren is zo ontworpen dat hij een uniek uitzicht biedt vanaf verschillende locaties in de stad en telt 53 verdiepingen, waarvan vier onder de grond.

Bron: Sabah