“Ik wil iedereen bedanken die mij en mijn gezin heeft gesteund, geholpen en heeft gebeden. Hopelijk tot gauw!”

Dat laat de 25-jarige Dilara Şahin uit Zwolle weten vanuit een ziekenhuis in Istanboel. Daar wordt ze sinds begin februari behandeld tegen leukemie nadat Nederlandse artsen de moed hadden opgegeven.

Hoewel die ziekte nog niet is overwonnen, gaat het steeds beter met haar. Ze praat, loopt en eet zelfstandig, aldus haar familie. Er is volgens haar broer Onur goed nieuws. Hij is gematcht als donor voor het moment dat de stamceltherapie kan gaan beginnen.

“De kans een geschikte donor te vinden, is vaak niet zo groot, ook niet binnen een familie. Maar ik ben geschikt en dat is fantastisch.”

Transplantatie

Voordat het zover is, krijgt Dilara eerst verder chemotherapie. De hoop is dat ze binnen twee maanden een stamceltransplantatie kan ondergaan, waarbij het zieke beenmerg, dat afwijkende witte bloedcellen (kankercellen) produceert, wordt vervangen door gezond merg van Onur.

Als het allemaal uitpakt zoals gehoopt, denkt Onur dat de familie snel daarna met Dilara weer terugkeert naar Nederland.

“We houden vertrouwen in een goede afloop, maar het is en blijft een heel verschrikkelijke ziekte, waarbij het in een klap de andere kant op kan gaan. Gelukkig blijft Dilara er nuchter onder.”

“Ze is dankbaar dat ze er nog is en leest alles wat mensen haar schrijven. Dat ervaart ze als een enorme steun.”

Dagboek

In het ziekenhuis houdt Dilara een dagboek bij over wat er gebeurt.

Dilara heeft leukemie: kanker in bloed en beenmerg. Ze lag in het Zwolse ziekenhuis Isala sinds 1 januari in coma aan een hart-longmachine. Chemotherapie was hier na een week gestopt omdat die niet goed aansloeg.

Het artsenteam wilde op basis van Nederlandse richtlijnen op 1 februari de (op herstel gerichte) behandeling van Dilara stopzetten.

De familie greep een laatste strohalm en liet Dilara op 31 januari met hulp van Ankara overbrengen naar Istanboel.

Bron: Nederlandse media