Een Turkse burger die werd gezocht voor het runnen van online gokken, heeft van Griekenland het staatsburgerschap gekregen.

Yaşam Ayavefe, die wordt beschuldigd van het “runnen van websites voor illegaal gokken en wedden”, werd in februari 2019 door de Griekse politie opgepakt.

Ankara vroeg Athene om uitlevering, maar Griekenland gaf Ayavefe, ook een inwoner van Noord-Cyprus, in oktober 2019 de status van migrant.

Het besluit tot naturalisatie van Ayavefe werd op 14 juni ondertekend door president Katerina Sakellaropoulos en minister van Binnenlandse Zaken Makis Voridis en de week daarna gepubliceerd in de Staatscourant.

“De genoemde persoon heeft te midden van de coronavirus pandemie op grote schaal medische apparatuur gedoneerd en het gezondheidssysteem was door zijn donaties ver verwijderd van afbrokkeling”, aldus het Griekse voorzitterschap in een verklaring over het besluit.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wees erop dat de minister van Ontwikkeling en de metropoliet van Pireas “advies hebben gegeven” voor zijn staatsburgerschap.

“De metropoliet van Pireas sprak vol lof over Ayavefe’s donaties aan de kerk,” zei het ministerie onlangs in een verklaring.

De lokale media beweerden dat Ayavefe voor ongeveer 10 miljoen euro in het land heeft geïnvesteerd en ook 3 miljoen euro op Griekse banken heeft staan.

Bron: Hürriyet