Graffitimuur als 'eerbetoon' aan doodgeschoten broers in Zwolle

De kunstenaar Makkie van den Berg uit Zwolle heeft een eerbetoon gemaakt aan de twee broers die op 30 maart werden vermoord in de Zwolse McDonalds.

Op een graffitimuur in de wijk Stadshagen heeft hij een portret van beide mannen getekend.

De kunstenaar is bevriend met de schoonzoon van één van de broers en heeft de graffitikunst naar eigen zeggen gemaakt uit eerbetoon voor de omgekomen broers.

Van den Berg is donderdag met het tekenen begonnen, zaterdag was het klaar.

“Ik kreeg bij het maken vooral complimenten van voorbijgangers”, zegt Van den Berg.

“Ook kwamen er geregeld jongeren kijken. Ze gingen uit respect in het gras voor de graffitimuur zitten. Dat was een mooi gebaar.”

De meeste passanten die op Eerste Paasdag langs de graffitimuur fietsten of wandelden, zijn het met de kunstenaar eens: ze zien de muur als eerbetoon aan de omgebrachte broers.

Toch is niet iedereen gecharmeerd van het eerbetoon. Een voorbijganger vindt dat eerst het politieonderzoek afgewacht moet worden voordat er allerlei uitingen worden gedaan.

Volgens hem wordt er gesuggereerd dat er banden zijn met het criminele circuit en daar zou eerst meer duidelijkheid over moeten zijn, vindt hij.

Andere voorbijgangers denken bij het zien van de graffiti vooral aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Eén van de broers was een bekend persoon in Zwolle. Hij had een shoarmazaak in de binnenstad en maakte daar geregeld een praatje met zijn klanten. Ook was bij een bekende bij de voetbalclub Be Quick ’28 in Zwolle.

Een vader en zoon die daar samen voetballen, en de graffitimuur passeren, zeggen enorm geraakt te zijn door het overlijden.

Bron: Nederlandse media