Rusland wil van Turkije de garantie dat vliegtuigen met Russische toeristen niet in beslag zullen worden genomen wanneer zij in Turkije landen.

En dat op grond van de sancties die de westerse landen Moskou hebben opgelegd in verband met de invasie in Oekraïne.

Naar verwachting zullen dit jaar zo’n 2,5 tot 3 miljoen Russische toeristen Turkije bezoeken, maar door de oorlog zullen Russische vliegtuigen slechts 400.000 tot 500.000 van die reizigers kunnen bedienen, meldde het dagblad Milliyet, dat de Russische krant Kommersant citeert.

Uit angst voor sancties wil Rusland nu garanties voor de geleasede vliegtuigen die Russische staats- en particuliere luchtvaartmaatschappijen gebruiken, dat die vliegtuigen niet in beslag zullen worden genomen wanneer ze in Turkije aankomen.

De Russische luchtvaartmaatschappijen exploiteren in totaal 781 vliegtuigen, waarvan er 571 van andere landen zijn geleasd. Het risico bestaat dat de bedrijven die deze vliegtuigen aan de Russische luchtvaartmaatschappijen leasen, het recht hebben om te eisen dat ze in beslag worden genomen. Daarom willen de Russen garanties van Turkije.

Garanties

Volgens het rapport wordt van Russische zijde overleg gepleegd met het ministerie van Vervoer. Russische juristen stellen echter dat Turkije niet in staat is om zelf zo’n toezegging te doen. Moskou heeft tot dusver alleen garanties van Kazachstan gekregen.

Turkish Airlines is van plan het aantal wekelijkse vluchten naar Rusland te verhogen tot 300 door 25 extra vliegtuigen in te zetten.

De Russen willen hun aandeel in de vluchten tussen de twee landen echter niet verliezen. Kommersant beweerde dat als Ankara niet de garanties geeft die Rusland wil, Moskou Turkish Airlines enkele beperkingen kan opleggen.

In 2019 bezochten meer dan 7 miljoen Russen Turkije, terwijl in 2020 slechts 2,1 miljoen vakantiegangers uit Rusland in het land arriveerden als gevolg van de COVID-19 pandemie.

Vorig jaar verwelkomde Turkije 4,7 miljoen Russische toeristen.

Bron: Hürriyet