Ned Price

Turkije speelt een “belangrijke rol” bij het ter verantwoording roepen van Rusland voor zijn oorlog tegen Oekraïne, aldus de Verenigde Staten maandag in de aanloop naar een bilaterale bijeenkomst van topdiplomaten.

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zal op 18 mei in Washington de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu ontvangen, en het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de komende ontmoeting een “belangrijk element” zou zijn van de inspanningen om “Rusland ter verantwoording te roepen voor zijn oorlog tegen het volk, de regering en de staat Oekraïne”.

“Dit is nog ver weg, maar ik kan me voorstellen dat er een zeer volle agenda zal zijn,” vertelde woordvoerder Ned Price aan verslaggevers.

“Samen als NAVO bondgenoten en belangrijke bilaterale partners, zijn er een reeks van gedeelde belangen die we hebben met onze Turkse partners.”

De VS en Turkije lanceerden op 4 april wat de naties een strategisch mechanisme noemen om hun bilaterale samenwerking verder uit te breiden.

Bij de aankondiging van de ontwikkeling verwelkomden de VS de inspanningen van Turkije “om een rechtvaardige, diplomatieke oplossing via onderhandelingen mogelijk te maken” om de oorlog in Oekraïne te beëindigen, aldus de landen in een gezamenlijke verklaring.

De twee partijen benadrukten ook hun gedeelde gehechtheid aan de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne.

Toch zijn er nog een aantal onopgeloste kwesties die de relatie tussen de NAVO-bondgenoten onder druk zetten, waaronder de aankoop door Turkije van een geavanceerd Russisch luchtafweersysteem en de daaropvolgende schrapping uit het F-35 Joint Strike Fighter-programma.

Bron: Sabah