Veysel U., hoofdverdachte van de moorden in een McDonald's-filiaal in Zwolle

De McDonald’s-moordenaar Veysel Ü. en zijn vader liggen al tijden onder het vergrootglas van de autoriteiten.

Dat blijkt uit vertrouwelijke justitiële documenten waar de media de hand op heeft weten te leggen. Naast banden met de wietmaffia, lijkt er ook een heroïne-connectie.

Veysel U. uit Rozendaal wordt ervan verdacht dat hij recent in een McDonald’s in Zwolle-Noord twee Turkse broers heeft doodgeschoten. De vraag is waarom?

Verschillende bronnen melden dat het om een schuld zou gaan en dat één van de slachtoffers daarom een afspraak in het fastfoodrestaurant had.

Veel opsporings- en onderwereldbronnen denken aan een vereffening in het drugsmilieu. Volgens bronnen binnen de Turkse gemeenschap in Zwolle verkeerde één van de doodgeschoten broers in het criminele milieu. Hij zou lang betrokken zijn geweest bij heroïnehandel.

Uit vertrouwelijke politiedocumenten blijkt dat ook de vader van de veronderstelde McDonald’s-schutter door justitie op de nek werd gezeten.

Zo staat in rapporten van de zogenoemde 4M-zaak uit de jaren ’90 dat de Velpse levensmiddelengroothandel van de familie U. werd gebruikt voor het witwassen van geld uit de heroïnehandel.

De toenmalige hoofdinspecteur schreef: “Die firmanaam zegt mij iets. CID-matig was bekend dat deze firma zich bezig hield met het witwassen van drugsgeld.”

Dat zou vader U. volgens het politierapport hebben gedaan voor de organisatie van vier Turkse broers, waarvan de achternaam begint met de letter ‘M’. Vandaar de 4M-zaak.

De M-broers zouden aan de top staan van de op twee na grootste criminele organisatie van de jaren ’90.

Zo’n tweeduizend man werd door hen aangestuurd om honderden kilo’s heroïne via Turkije naar Nederland te smokkelen. Met de miljoenen aan drugswinst zijn hotels en huizen in Turkije aangekocht.

Witwassen zou onder meer gebeuren door vader U. met zijn Velpse groothandel. In het toenmalige politieonderzoek is hij dan ook afgeluisterd.

Toeval wil dat één van de McDonald’s-slachtoffers ooit geholpen is met het geld van de M-broers, zeggen bronnen. Hij zou ontvoerd zijn in Parijs en met 300.000 gulden zijn vrijgekocht. Dat losgeld zou zijn broer, die eveneens vorige maand werd doodgeschoten, hebben geleend van de M-broers.

De familie U. kwam vaker in beeld bij de politie. Zo zijn zowel vader U., als zijn zoon (de vermoedelijke McDonald’s-schutter), een aantal jaren geleden veroordeeld voor betrokkenheid bij de Arnhemse wietmaffia.

Ze hadden, wederom via hun Velpse groothandel, een pand gehuurd op een industrieterrein in Deventer. Daar werd wiet in verbouwd.

Uit deze conversatie zou je dus kunnen afleiden dat de familie U., ondanks de criminele handel en wandel, toch in de financiële problemen zat. Hun Velpse groothandel gebruikten ze als dekmantel om de werkelijke activiteiten in het gehuurde pand in Deventer, een hennepkwekerij, te verbloemen.

Onlangs werd zoon U. door de rechtbank nog op de vingers getikt. Door hem bestelde mondkapjes waren niet betaald aan de Turkse leverancier. De rechters hebben hem opgelegd om 160.000 euro te betalen.

Het huis in Rozendaal dat hij recent kocht met zijn vrouw, staat alweer te koop. In het huis werd deze winter zijn tweede kindje geboren. De komende tijd blijft hij vast.

Bron: Turkse media