De Turkse onafhankelijke journalist İbrahim Haskoloğlu is gearresteerd omdat hij “onrechtmatig persoonlijke informatie zou hebben verkregen”, nadat hij bekend had gemaakt dat hackers persoonlijke informatie van overheidswebsites hadden gestolen.

Haskoloğlu deelde een deel van de informatie, waaronder naar verluidt het identiteitsbewijs van president Erdoğan.

De Turkse autoriteiten hebben journalist İbrahim Haskoloğlu op 19 april gevangen gezet in afwachting van zijn proces, nadat hij had aangekondigd dat hackers persoonlijke informatie van overheidswebsites hadden gestolen en een deel daarvan met hem hadden gedeeld, waaronder de identiteitskaart van president Recep Tayyip Erdoğan, als bewijs, zei zijn advocaat.

De onafhankelijke journalist Haskoloğlu plaatste de aankondiging op Twitter en illustreerde deze met een gedeeltelijk verduisterde foto van wat volgens hem Erdoğan’s ID was.

Zijn advocaat, Emrah Karatay, zei dat zijn cliënt was gearresteerd op beschuldiging van het illegaal verkrijgen en verspreiden van persoonlijke informatie als gevolg van zijn posts op sociale media.

In zijn Twitterberichten van vorige week zei Haskoloğlu dat een groep hackers twee maanden geleden contact met hem had opgenomen en hem had verteld dat ze persoonlijke informatie van Turken van overheidswebsites hadden gehaald.

Naast het delen van de vermeende foto van Erdoğan’s ID, publiceerde Haskoloğlu ook een afbeelding van wat hij zei dat de ID-kaart was van Hakan Fidan, hoofd van de Nationale Inlichtingendienst van Turkije (MİT). De meeste informatie op de kaarten was verborgen.

“Een hackersgroep nam ongeveer 2 maanden geleden contact met me op terwijl ik in de ether was [op Twitch]. Ze zeiden dat er gegevens waren gestolen van sites die eigendom waren van de overheid. Ze verklaarden dat ze nog steeds bezig zijn met het lekken van de gegevens en deelden de informatie van sommige overheidsfunctionarissen met mij. Dit omvat nieuwe ID-kaarten,” tweette Haskoloğlu.

“De reden voor zijn formele arrestatie was dat hij aanklagers niet op de hoogte heeft gebracht,” zei Karatay, eraan toevoegend dat Haskoloğlu verschillende autoriteiten had gewaarschuwd, maar dat er geen actie werd ondernomen.

“Hij dacht dat hij als journalist mensen moest waarschuwen en plaatste deze. Nu is hij gearresteerd – dat is alles,” zei Karatay, eraan toevoegend dat de politie het huis van Haskoloğlu had doorzocht toen ze hem gisteravond aanhielden.

De politie van Istanbul was niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.

Omroep NTV zei dat het ministerie van Binnenlandse Zaken een klacht had ingediend over Haskoloğlu na zijn berichten, wat heeft geleid tot een onderzoek door het kantoor van de openbare aanklager in Istanbul.

Bron: Turkse media