Migranten en vluchtelingen in Turkije zullen vrijwillig naar hun land terugkeren zodra er vrede is, zei president Recep Tayyip Erdoğan woensdag.

Erdoğan’s opmerkingen kwamen er tijdens een debat over de vraag of Syrische migranten en vluchtelingen in Turkije hun land mogen bezoeken tijdens de komende Ramadan Bayram (Eid al-Fitr) feestdagen.

De migranten hebben tijdens de feestdagen kortstondig hun familie en verwanten bezocht in gebieden die bevrijd waren van terroristen en zijn daarna teruggekeerd naar Turkije.

Maar dit jaar is er een debat ontstaan nu Turkije te maken krijgt met een toestroom van migranten uit meer conflictgebieden, waaronder Afghanistan, Oekraïne en andere landen.

Dinsdag zei Devlet Bahçeli, voorzitter van de Nationalistische Bewegingspartij (MHP), dat hij vindt dat Syriërs die tijdens de feestdagen terugkeren naar hun huizen, niet moeten terugkeren.

“Onregelmatige migratie is een onbenoemde invasie. De gearresteerden moeten onmiddellijk worden teruggestuurd,” zei de MHP-leider, die eraan toevoegde dat als de Syriërs in staat zijn om hun huizen te bezoeken voor de vakantie, er geen reden voor hen is om terug te komen naar Turkije.

Eerder deze week zei de president dat Turkije “tijdelijk onderdak” heeft geboden aan ongeveer 5 miljoen migranten, waaronder 3,5 miljoen Syriërs.

“We streven ernaar dat onze Syrische broeders en zusters vrijwillig en eervol naar hun huizen kunnen terugkeren, hoewel we er alleen voor staan”, zei de president.

Ondertussen zei minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu dinsdag dat zo’n 500.000 Syriërs naar hun huizen zijn teruggekeerd nadat de gebieden door het Turkse leger waren bevrijd.

Turkije heeft ook de illegale binnenkomst van 2,5 illegale migranten verhinderd en 330.000 illegale migranten gerepatrieerd in overeenstemming met internationale overeenkomsten en regels. Hij voegde eraan toe dat in de afgelopen vijf jaar ongeveer 700.000 illegale migranten vanuit Turkije naar Europese landen zijn gegaan.

Wat de beperkingen op Ramadan Bayram-bezoeken betreft, zei Soylu dat Turkije het voorrecht heeft deze te beperken.

Ondertussen zei de voorzitter van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, dinsdag dat zijn partij Syrische migranten naar hun land zal sturen en dat ze “vrijwillig” zullen vertrekken.

“Ze zullen Turkije komen bezoeken als toeristen”, zei hij, eraan toevoegend dat zijn partij de banden met het Assad-regime zal aanhalen om hun terugkeer te vergemakkelijken.

De terugkeer van Syrische vluchtelingen is mogelijk gemaakt door de veilige zones die zijn gecreëerd als gevolg van de succesvolle grensoverschrijdende terrorismebestrijdingsoperaties van Turkije tegen de Syrische aftakking van de PKK, de YPG, en terroristen van Daesh.

De veilige zones behelsden onder meer de instelling van 140 dorpen en 10 districtscentra binnen het 30-40 kilometer diepe gebied in Noord-Syrië, die elk respectievelijk 5.000 en 30.000 inwoners huisvesten.

Na de operaties is Turkije ook betrokken geweest bij de inspanningen om de infrastructuur van de dorpen en de gezondheids- en onderwijsinstellingen weer op te bouwen. Scholen zijn gerenoveerd en er is een ziekenhuis gebouwd.

De activiteiten hebben het aantal Syriërs dat vanuit de buurlanden terugkeert naar hun vaderland, doen toenemen.

Bron: Sabah