Foto: Begrafenis van Aleyna Çakır (21)

Een Turkse rechtbank heeft een verdachte van moord vrijgelaten ondanks overweldigend bewijs tegen hem.

Ümitcan Uygun geniet al maanden straffeloosheid en vrouwenrechtengroeperingen hebben de autoriteiten opgeroepen hem te veroordelen voor de moord op Aleyna Çakır.

Ümitcan Uygun, de hoofdverdachte van de moord op de 21-jarige Aleyna Çakır, is vrijgelaten uit de gevangenis, zei zijn advocaat op 17 juli.

Uygun, een gewelddadige man die maandenlang straffeloosheid genoot ondanks het delen van video’s waarop hij de vrouw sloeg, bleef na de dood van Çakır doodsbedreigingen uiten op sociale media, maar er werden geen juridische stappen tegen hem ondernomen totdat hij in januari een video van zichzelf deelde waarop hij drugs gebruikte.

Foto: Diverse foto’s van Ümitcan Uygun

Hij had zes maanden in de gevangenis gezeten op beschuldiging van drugsgebruik, maar is nu weer vrij, zei advocaat Hayri Çağatay Cengiz.

Uygun richtte zich vorig jaar tot minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu en president Recep Tayyip Erdoğan om hulp te vragen in het licht van de tegen hem gerichte reacties.

Haar vermeende vriend Umitcan Uygun, 22 jaar, is in verband gebracht met haar dood en is de zoon van Durak Uygun, die is afgebeeld met de minister van Binnenlandse Zaken van het land en andere bondgenoten van de Turkse president Erdoğan.

Durak Uygun (vader van Umitcan Uygun) afgebeeld met AKP-bondgenoot en MHP-leider Devlet Bahçeli en de Turkse AKP-minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu.

Uygun heeft toegegeven met haar te zijn gaan eten op de dag van haar dood op 3 juni, maar hij zei dat hij haar in haar appartement achterliet voordat hij met een vriend iets ging drinken.

De politie heeft ontkend dat er sprake was van een politieke doofpotoperatie en beweerde dat de onderzoekers drie maanden na haar dood nog steeds wachtten op DNA-bewijs.

Ook zijn moeder stierf op verdachte wijze, waarbij Uygun beweerde dat het om zelfmoord ging.

De dood van Aleyna Çakır op 3 juni vorig jaar werd ook als zelfmoord bestempeld, ondanks het feit dat haar autopsierapport mannelijk DNA onder haar vingernagels, kneuzingen rond haar lichaam en haar doodsoorzaak als verstikking met een badjasgordel onthulde.

Foto: Verschillende foto’s van Aleyna Çakır

Kort nadat het lichaam van Çakır was gevonden, werden op sociale media videobeelden uitgezonden waarop Uygun te zien was hoe hij Çakır mishandelde, die bewusteloos op de grond leek te liggen.

Ook werd bekend dat Çakır na dit incident bij de politie aangifte had gedaan van Uyguns mishandeling, en dat de politie een straatverbod van een maand had uitgevaardigd tegen de aanvaller, die de video had verwijderd nadat hij zijn getuigenis bij de politie had afgelegd.

Na de dood van Çakır zeiden buren dat zij Uygun, een aanhanger van de Nationalistische Beweging Partij (MHP), de jonge vrouw vaak hoorden mishandelen en dat zij vermoord had kunnen zijn, maar de verdachte werd opnieuw vrijgelaten uit politiehechtenis na het afleggen van een verklaring.

Begin dit jaar kwam DNA-bewijs dat was verzameld op het lichaam van Çakır overeen met dat van Uygun.

Bron: Turkse media