Langste, meest iconische treinreis van Turkije hervat na virusuitval

De Eastern Express (Turks: Doğu Ekspresi), een van de langste routes in Turkije met meer dan 24 uur treinreizen, heeft zijn diensten hervat na een schorsing als gevolg van beperkingen in verband met het coronavirus in het land.

De nachtelijke passagierstrein van de Turkse Staatsspoorwegen (TCDD), die 1.310 kilometer tussen de stations van Ankara en Kars aflegt, vertrok op 13 juli uit de oostelijke provincie Kars.

Na het vertrek uit Kars maakte de Eastern Express korte stops in de oostelijke steden Erzurum, Erzincan, Sivas, Kayseri en Kırıkkale alvorens Ankara te bereiken.

De eerste trein van de Express, die vooral de aandacht trok van internationale toeristen en lokale universiteitsstudenten, maar ook van liefhebbers van reizen en bezienswaardigheden, werd op het station van Kars met een ceremonie ingeluid.

De Eastern Express, die zijn route van Ankara naar Kars in 25 uur aflegt, rijdt door Anatolië.

De vice-gouverneur van Kars, Mehmet Zahid Doğu, en de provinciale directeur voor cultuur en toerisme, Hayrettin Çetin, bezochten de trein en spraken met de passagiers.

“Iedereen kijkt uit naar deze trein. Ik vraag de mensen om de maatregelen tegen het coronavirus te volgen ondanks het normalisatieproces,” zei Doğu.

De Eastern Express voltooit zijn route van Ankara naar Kars in 25 uur.

De populariteit van de expres steeg nadat foto’s en video’s van reizigers een sociale mediasensatie veroorzaakten, waarbij duizenden backpackers naar Kars en toeristische plekken in de buurt van de stad werden vervoerd.

Voordat het een grote hit werd, was de gemiddelde leeftijd van de passagiers 50 jaar, terwijl universiteitsstudenten, fotografen, toeristen en influencers al snel de grootste groepen werden die met de lijn reisden.

De express, die non-stop doorgaat sinds de opening voor de pandemie, is een van de eerste keuzes van avontuurzoekers die een culturele tour door Anatolië willen maken.

Bron: Turkse media