De Turkse politie heeft Ümitcan Uygun, verdacht van de moord op Aleyna Çakır vorig jaar, aangehouden in verband met een andere vrouwenmoord in Ankara.

De Turkse politie heeft op 5 augustus Ümitcan Uygun, de hoofdverdachte van de moord op Aleyna Çakır vorig jaar, aangehouden in verband met een andere vrouwenmoord.

Uygun werd in Ankara aangehouden nadat de 25-jarige Esra Hankulu dood was aangetroffen in de wijk Mamak.

De politie stelde aan de hand van beelden van bewakingscamera’s en getuigenverklaringen vast dat Uygun de laatste persoon was met wie Hankulu een ontmoeting had.

Ümitcan Uygun

Uygun, een gewelddadige man die na de moord op Çakır maandenlang ongestraft zijn gang kon gaan ondanks het feit dat hij video’s deelde waarop hij de vrouw sloeg, bleef na haar dood dood doodsbedreigingen uiten op sociale media, maar er werden geen gerechtelijke stappen tegen hem ondernomen totdat hij in januari een video deelde waarop hij te zien was terwijl hij drugs gebruikte.

Hij had zes maanden in de gevangenis gezeten op beschuldiging van drugsgebruik, maar werd vorige maand vrijgelaten.

Uygun richtte zich vorig jaar tot minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu en president Recep Tayyip Erdoğan om hulp te vragen in het licht van de tegen hem gerichte reacties.

Ook zijn moeder stierf op verdachte wijze, waarbij Uygun beweerde dat het om zelfmoord ging.

De dood van Aleyna Çakır op 3 juni vorig jaar werd ook als zelfmoord bestempeld, ondanks het feit dat haar autopsierapport mannelijk DNA onder haar vingernagels, kneuzingen rond haar lichaam en haar doodsoorzaak als verstikking met een badjasgordel onthulde.

Aleyna Çakır

Kort nadat het lichaam van Çakır was gevonden, werden op sociale media videobeelden uitgezonden waarop Uygun te zien was hoe hij Çakır, die bewusteloos op de grond lag, mishandelde.

Ook werd bekend dat Çakır na dit incident bij de politie aangifte had gedaan van Uyguns mishandeling, en dat de politie een straatverbod van een maand had uitgevaardigd tegen de aanvaller, die de video had verwijderd nadat hij zijn getuigenis bij de politie had afgelegd.

Na de dood van Çakır zeiden buren dat zij Uygun, een aanhanger van de Nationalistische Beweging Partij (MHP), de jonge vrouw vaak hoorden mishandelen en dat zij vermoord had kunnen zijn, maar de verdachte werd opnieuw vrijgelaten uit politiehechtenis na het afleggen van een verklaring.

Begin dit jaar kwam DNA-bewijs dat was verzameld op het lichaam van Çakır overeen met dat van Uygun.

Moordenaar van Aleyna (21) vrijgelaten ondanks overweldigend bewijs

Turkse vrouwenorganisaties voeren actie na moord op jonge vrouw

Eerder deze week vond de politie het levenloze lichaam van de Turkse studente Azra Gülendam Haytaoğlu (21) in een bos in Antalya.

De jonge Turkse vrouw vrouw was al vijf dagen spoorloos. Ze blijkt het slachtoffer van een brutale moord. Haar lichaam is volgens de media teruggevonden in vijf verschillende stukken.

De dader is een 48-jarige ingenieur en makelaar. Zijn daden kwamen aan het licht dankzij camerabeelden.

“We zagen de dader met een zak meermaals het appartement binnen- en buitengaan”, zegt de politie aan de media. In die zak verborg de makelaar telkens delen van haar lichaam, omdat hij wist dat er camera’s aanwezig waren.

De moord op de jonge studente, die volgens de media journaliste wilde worden en zo op wilde komen voor vrouwenrechten in Turkije, maakt heel wat los in het land.

In verschillende steden, waaronder Antalya, Istanbul, Izmir en Mersin kwamen vrouwen op straat om Haytaoğlu te herdenken. De vrouwen eisen ook actie tegen vrouwenhaat en femicides in Turkije.

De veiligheid van vrouwen in Turkije gaat al een tijd achteruit. In maart kondigde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan dat hij uit het verdrag van Istanbul zou stappen, een akkoord dat landen verplicht om geweld tegen vrouwen te bestrijden.

Volgens conservatieve en islamistische groepen ondermijnt het verdrag de “traditionele familiewaarden” omdat de tekst de gelijkheid tussen geslachten promoot.

De terugtrekking van Turkije uit het verdrag was een nieuwe klap voor veel vrouwen in Turkije. Huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen is een plaag in het land.

Volgens vrouwenorganisaties zouden er vorig jaar meer dan 300 vrouwen in het land vermoord zijn door hun mannelijke partner of ex-partner.

Bron: Hürriyet