De burgemeester van Istanbul, Ekrem Imamoğlu, kwam opnieuw onder vuur te liggen.

Dat omdat hij zijn vakantie voortzette terwijl verschillende districten van de grootste metropool van Turkije gebukt gingen onder de nasleep van een overstroming, veroorzaakt door de stortregens tijdens het weekend.

Terwijl een van de zwaarst getroffen districten van de stad, Esenyurt, worstelde om er weer bovenop te komen, bracht Imamoğlu naar verluidt zijn negendaagse vakantie tijdens het Offerfeest door met familie in het zuidwestelijke Turkse Fethiye.

Hij wekte in het weekend de woede op van burgers, ambtenaren en politici nadat hij een tweet verstuurde waarin hij beweerde dat hij de situatie in de gaten hield en toezicht hield op de reddingswerkzaamheden terwijl hij weg was.

Terwijl Imamoğlu, van de Republikeinse Volkspartij (CHP), ontbrak, bezochten de minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu en de gouverneur van Istanbul, Ali Yerlikaya, de door de overstromingen getroffen gebieden in de vroege uren van zondag.

Burgers grepen de sociale media aan om hun grieven te uiten, aangezien de hashtag Imamoğlu dinsdag trending was op Twitter in Turkije.

Veel mensen twijfelden aan het verantwoordelijkheidsgevoel van de burgemeester, terwijl anderen zijn passiviteit en gebrek aan empathie bekritiseerden door erop te wijzen dat hij niet was komen opdagen of zelfs maar een boodschap van medeleven had gestuurd naar de mensen van Istanbul, hoewel er bijna 72 uur waren verstreken na de overstroming.

Sommige burgers staken zelfs de draak met Imamoğlu’s geschiedenis van afwezigheid in actie of vakantie ten tijde van natuurrampen.

Hij was ook op vakantie in de zomer van 2019, als nieuw gekozen burgemeester, toen de stad werd geteisterd door plotselinge overstromingen die een ravage aanrichtten in de lager gelegen delen en de kustgebieden van de stad, waaronder belangrijke vervoersknooppunten zoals Eminönü, Beşiktaş, Üsküdar, Karaköy, Kadıköy en Kabataş.

Vervolgens verweet hij het meteorologisch agentschap dat het de gemeente niet had gewaarschuwd voor het dreigende gevaar.

“Die heeft geen tijd om zich bezig te houden met overstromingen en regen bij het najagen van grote dingen. Ten tweede vallen deze regens om een of andere reden altijd samen met een feestdag,” aldus een social media gebruiker Ömer Göncü.

Imamoğlu kwam bij verschillende andere gelegenheden onder vuur te liggen over zijn reactie tijdens noodsituaties.

Skireis

Hij werd bekritiseerd omdat hij een skireis naar Oost-Turkije afblies onmiddellijk na een kort bezoek aan de door een aardbeving getroffen provincie Elazığ in januari 2020.

De zware regenbuien overspoelden vele straten en enkele laaggelegen gebieden in de grootste metropool van Turkije.

Istanbul’s Esenyurt, Beykoz, Üsküdar, Ümraniye, Sarıyer, Şile, Beşiktaş, Kağıthane, Şişli, Zeytinburnu, Bağcılar en Fatih behoorden tot de zwaarst getroffen districten in de stad.

Delen van de Haramidere beek in het Esenyurt district van Istanbul overstroomden het omliggende gebied als gevolg van hevige regenval.

Terwijl huizen en werkplaatsen aan de oever van de rivier onder water kwamen te staan, waren de politie, brandweer, 112 Alarmcentrale en teams van de gemeente Esenyurt bezig met zoek- en reddingsoperaties in het gebied.

De Turkse Staats Meteorologische Dienst (TSMS) had eerder gewaarschuwd voor hevige regen- en onweersbuien voor de Marmara-regio.

Bron: Sabah