Een helikopter giet water op het brandende bos, in Marmaris, Muğla, in het zuidwesten van Turkije, 23 juni 2022. (AA FOTO)

De regerende AKP en MHP van Turkije hebben twee afzonderlijke moties van de oppositie weggestemd waarin wordt opgeroepen tot een onderzoek naar bosbranden in een poging om duurzame oplossingen voor het probleem te vinden.

Ondertussen heeft minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu opgeroepen tot hogere straffen voor degenen die bosbranden aanstichten, waarbij hij zelfs de doodstraf ter sprake heeft gebracht.

De regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en haar junior coalitiepartner de Nationalistische Beweging (MHP) hebben parlementaire moties verworpen waarin wordt opgeroepen tot een onderzoek naar de bosbranden die in het hele land woeden.

De parlementaire moties werden ingediend door een van de belangrijkste oppositiepartijen, de Republikeinse Volkspartij (CHP), volgens een bericht van de online nieuwsdienst Diken.

De moties kwamen er na de laatste natuurbrand in de Egeïsche kustplaats Marmaris die al voor de vierde dag aanhoudt op 24 juni.

Tijdens een toespraak in de Algemene Vergadering van het parlement, zei CHP parlementslid Süleyman Girgün dat de brand in Marmaris tot nu toe land heeft verwoest dat gelijk staat aan 4.035 voetbalvelden.

“We zijn boos. Ik wil u vragen: Hebben we niet eerder onze stem verheven? Hebben wij u niet gezegd dat dit het tijdperk van de branden is en dat deze kwestie serieus moet worden genomen? [Na de verwoestende branden van vorig jaar in de regio] De ecologische ramp staat voor de deur; de opwarming van de aarde verbrandt alles,” zei hij.

Na deze toespraken werden de moties in stemming gebracht maar verworpen door de AKP en MHP wetgevers in de Algemene Vergadering.

Zwaardere straffen

Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu zei dat de politie een man had aangehouden die bekende de brand te hebben aangestoken na een ruzie met familieleden.

Soylu riep op tot hogere straffen voor degenen die bosbranden stichten en sprak zelfs over de doodstraf.

“De straffen met betrekking tot de bossen moeten worden verhoogd. Er wordt in Turkije veel over de doodstraf gesproken. De doodstraf heeft een afschrikkend effect. Ja, het klinkt niet leuk, maar er is hier iets anders aan de hand. Dergelijke onverantwoordelijkheid moet met harde hand worden bestraft”, aldus Soylu.

Vahit Kirişci van het ministerie van Bosbouw zei dat het vuur bijna onder controle is, maar dat de wind nog steeds een risico vormt. “De nood is, voor een groot deel, voorbij,” vertelde Kirişci aan verslaggevers, waarschuwend dat de wind een bedreiging blijft.

Meer dan 2.500 brandweerlieden en 41 vliegtuigen en helikopters zijn tot dusver ingezet om het vuur te bestrijden. Op 24 juni voegden een vliegtuig uit Azerbeidzjan en drie helikopters uit Qatar zich bij hun inspanningen.

De beelden van brandende bossen deden vrezen voor een herhaling van de branden van vorig jaar, die in de hele regio tienduizenden hectaren verwoestten.

De bosbranden van afgelopen zomer, waarvan de meeste zich ook in de buurt van Marmaris hebben voorgedaan, waren de hevigste die ooit in Turkije hebben gewoed, aldus een atmosfeermonitor van de Europese Unie vorig jaar, die eraan toevoegde dat het Middellandse-Zeegebied een brandhaard was geworden.

Bron: Turkse media