De ontmoeting van de Saoedi-Arabische kroonprins Mohammed bin Salman met president Erdoğan werd in de Saoedische pers gepresenteerd met een foto waarop Erdoğan neerkijkt terwijl hij de prins de hand schudt.

De Saoedi-Arabische kroonprins Mohammed bin Salman had op 22 juni een ontmoeting met president Recep Tayyip Erdoğan tijdens zijn bezoek aan Turkije voor de eerste keer sinds de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in 2018 in het consulaat van het koninkrijk in Istanbul.

De Saoedische pers presenteerde de ontmoeting met een foto waarop Erdoğan naast prins Salman neerkijkt.

Het staatspersbureau SPA deelde een reeks foto’s en zei: “Zijne Excellentie en de president hebben een bilaterale ontmoeting in het presidentiële complex”, meldde het dagblad BirGün.

AlRiyadh van de Saoedische pers deelde de ontmoeting ook met dezelfde foto.

Arab News gebruikte de foto in zijn nieuws getiteld “Betere dagen in het verschiet voor Turks-Saoedische banden.”

Vice-voorzitter Özgür Özel van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), deelde op dezelfde manier de betreffende foto en vroeg: “Waarom heb je deze foto’s van het Saudische agentschap niet gedeeld, Erdoğan?”

“Je kunt niet verbergen dat je je in een onverklaarbare, verwerpelijke en ongemakkelijke situatie bevindt,” zei Özel op 23 juni op Twitter, zich richtend tot Erdoğan.

In april had Erdoğan een-op-een gesprekken met prins Mohammed in Saoedi-Arabië na een maandenlang streven om de betrekkingen tussen de regionale machten te herstellen, waaronder het laten vallen van het Turkse proces over de moord op de Saoedische journalist Khashoggi in 2018 in Istanbul.

Banden met Riyad

De banden tussen Ankara en Riyad namen een slechte wending nadat een Saoedisch moordcommando Khashoggi in 2018 in het consulaat van het koninkrijk in Istanbul had vermoord en in stukken had gesneden.

Erdoğan gaf toen de schuld aan de “hoogste niveaus” van de Saoedische regering.

Het bezoek van 22 juni, inclusief de welkomstceremonie in het paleis, markeert een ommekeer in hun betrekkingen.

Ankara staakte alle kritiek en stopte zijn moordproces in april, door de zaak over te dragen aan Riyad in een stap die door mensenrechtengroeperingen werd veroordeeld.

Het bezoek komt ook op een moment dat de Turkse economie zwaar onder druk staat door een instortende lira en een inflatie die de 70% overschrijdt.

Volgens analisten kunnen de Saoedische fondsen en deviezen Erdogan helpen om de steun te behouden voor de verkiezingen in juni 2023.

Bron: Turkse media