Fethiye is de thuisbasis van de natuurlijke wonderen van Ölüdeniz en Faralya, een dorp met een adembenemend uitzicht dat letterlijk op het oude Lycische pad ligt

Geografisch gezien heeft Turkije veel mogelijkheden voor elke levensstijl, maar een minder bekend feit is dat het land overwegend landelijk is.

Als je het goed plant, kun je midden in de natuur leven, dicht bij een centraal knooppunt van stedelingen die op afstand werken of op zoek zijn naar een leven in de vrije natuur, en buitenlanders en digitale nomaden die op zoek zijn naar een trager levenstempo.

Deze knooppunten in Turkije waar ik naar verwijs zijn bepaalde steden, of gemeenten, gelegen langs de westelijke en zuidelijke kust van Turkije die toevallig ook een aantal dorpen, sommige in tientallen, besturen die met hen verbonden zijn.

Terwijl de meeste jongeren die in deze regio’s zijn opgegroeid, hun dorpen verlaten om in de steden hoger onderwijs te volgen en uiteindelijk carrière te maken, is er een toenemende trend van omgekeerde migratie, met andere woorden een beweging van stad naar platteland, die tijdens de pandemie niet verrassend is geëscaleerd.

Maar dit heeft geresulteerd in een zorgvuldig evenwicht tussen nieuwkomers die verlaten plattelandswoningen verhuren die door hun aard sterk gebaat zijn bij het hebben van iemand die erin woont.

Tegenwoordig zijn er in veel dorpen ook modernere woningen en soms zelfs flats, maar wat de meeste van deze plattelandsgebieden zeker hebben, is een omgeving die midden in de natuur ligt.

Ayvacık, Çanakkale

Çanakkale’s Ayvacık is de belangrijkste stad geworden voor meer dan 90 dorpen in de regio van Assos tot Küçukkuyu

Dus, waar zijn deze landelijke gemeenschap hubs in Turkije, vraagt u? Nou … te beginnen in het westen en onbetwistbaar een van de beste steden en grotere regio’s van het land is Çanakkale.

Terwijl de stad zelf bruist van de jonge universiteitsstudenten en schilderachtig is omdat ze zich uitspreidt langs de kustlijn met uitzicht op het legendarische schiereiland Gallipoli en de slagvelden, is de provinciestad Ayvacık, een uur rijden naar het zuiden, uitgegroeid tot de belangrijkste stad voor ongeveer 90 dorpen in de regio Assos-Küçukkuyu.

Bijna alle dorpen in Ayvacık zijn genesteld in de heuvels, meestal met uitzicht op de Golf van Edremit, waar mythologische goden zoals Zeus en zijn dochters Aphrodite en Athena de eerste schoonheidswedstrijd hielden.

Niettemin is de streek spectaculair, met dorpjes in beboste bergen die uitkijken over zee. Wat de namen betreft: Van Sokakağzı tot Behramkale, Paşaköy, Büyükhüsün, Ahmetçe en Sazlı zijn slechts enkele van de dorpen waar stedelingen hun leven hebben omgevormd tot een leven ondergedompeld in de natuur.

Urla, Izmir

Terwijl Izmir’s Urla snel in opkomst is met een aantal aangename zaken zoals chique cafés en restaurants, liggen de omliggende dorpen volledig verscholen in de beboste heuvels

Terwijl Urla snel in opkomst is en over vele gemakken beschikt, zoals chique cafés en restaurants, liggen de omliggende dorpen weer helemaal verscholen in de beboste heuvels.

Bovendien zijn veel van de dorpen tussen Urla en het slaperige Seferihisar van Izmir en de kustplaats Sığacık comfortabel bewoonbaar en bereikbaar vanuit Urla.

Dorpen die er vooral uitspringen zijn Kuşcular, Yağcılar en Bademler. Of, in plaats van af te buigen in de richting van Alaçatı en Çeşme, ga naar het noorden naar de meer afgelegen steden Mordoğan en Karaburun, die nu ook steeds meer het hele jaar door woonbestemmingen.

Datça, Muğla

Hoewel Datça een populaire zomerbestemming is onder de gevestigde Turken, telt het hele schiereiland een tiental dorpen die worden bewoond door buitenstaanders die ervoor kiezen om te leven in de spectaculaire natuurlijke omgeving van de regio.

Hoewel Datca de naam is van de havenstad aan de punt van het schiereiland, vanwaar een regelmatige veerboot vertrekt naar Bodrum, strekt het hele Datça schiereiland zich uit tot Emecik en uiteindelijk Marmaris.

Dorpen zoals Karaköy, Kızlan, Mesudiye, Reşadiye en Hızırşah zijn allemaal potentiële woonopties die dicht bij de belangrijkste stad van Datça liggen, waar het hele jaar door new-wave cafés en restaurants bruisen.

Köyceğiz, Muğla

Een grappig stadje in de zin dat er niet veel te beleven valt ondanks het adembenemende uitzicht op het omliggende bijna mystieke Köyçeğiz meer; echter, de stad Köyceğiz is eigenlijk een belangrijk centrum voor landbouw-en honingproducenten.

De wekelijkse markt is enorm en de stad heeft alles wat je maar kan wensen, inclusief honingwinkels waar je variëteiten zoals lavendel- en citrushoning kan proeven.

De omliggende dorpen van Köyceğiz zijn ook bewoond geraakt door boeren van de eerste generatie van gespecialiseerde ambachtelijke producten.

Op de plaatselijke markten kunt u hen vinden met hun waren, zoals citroengras thee, zuurdesembrood, notenboter, en nog veel meer.

Fethiye, Muğla

Fethiye is eigenlijk een stad aan de mediterrane kant van Muğla. De regio die ze bestuurt omvat echter een breed scala aan geografie en geschiedenis, van het verlaten spookstadje Kayaköy tot het met kreken bezaaide Reclus van Yanıklar, dat ook een muziek “dorp” huisvest met concerten en workshops op Turkse instrumenten.

Fethiye is ook de thuisbasis van de natuurlijke wonderen van Ölüdeniz en Faralya, een dorp met adembenemende uitzichten letterlijk op het oude Lycische pad.

Maar er zijn ook dorpen zoals Üzümlü die goed uitgerust zijn voor werknemers op afstand.

De regio is visueel verbluffend en de stad Fethiye is een actief centrum met alle voorzieningen die iemand zich maar kan wensen.

Bron: Sabah